59076

Intrepid är ett hangarfartyg som ligger förtöjt i Hudsonfloden på Manhattans västsida, i höjd med 46:e gatan (karta). Där agerar hon numera museum, med det officiella namnet Intrepid Sea and Air Museum. Hon togs ur bruk 1979, efter att bland annat ha tjänstgjort i USA:s krig mot Japan under Andra världskriget och senare  ha kört uppdrag i Medelhavet.

Bläddra mellan bilder från Intrepid här ovanför.

 

Det finns två kategorier människor, de som gillar museer och de som inte gör det. Intrepid hör till de museer som även de normalt ogillande kan uppskatta, om ni förstår vad jag menar. (Rakt över kajen finns även en ubåt att studera). Man går in på ett av hangardäcken några däck under landningsbanan och slås av de enorma dimensionerna hos fartyget. Då är ändå Intrepid rejält mycket mindre än dagens hangarfartyg. Hon är byggd med teknik från 1940-talet, varav mycket finns kvar, men har förstås också moderniserats under åren. 3 000 man kunde hon hysa.

 

På hangardäcket finns en utställning som handlar om dels Intrepids äventyr, dels om militärfartyg, flyg och rymdfart i största allmänhet. Utställningen är inte direkt jätteväl sammanhållen, snarare lite spretig, och – efter en fika i ett glädjelöst kafé utan ventiler en trappa ned i fartyget – är det lika bra att bege sig upp på flygdäck.

Därifrån  har du en strålande vy mot Manhattan, ut över Hudsonfloden och mot New Jersey på andra sidan. En rad gamla flygmaskiner står parad på däcket, och du kan även klättra upp på de två (!) bryggorna samt studera den ganska trånga stridsledningscentralen, där bland annat telefonen sitter kvar i original från fartyget var nytt.

Inträdet för en vuxen kostar 22 USD. Läs mer på Intrepids hemsida.

Till New York-guiden

 

 

In this article