Test: 7 rysligt roliga fotoappar

6298
6298

STOCKHOLM — Att internet svämmar över av foto-appar vet varenda kotte. Men det handlar numera inte bara om applikationer med rudimentära funktioner för att dela en bild på Instagram eller FB. Den som exempelvis reser mycket i jobbet, vilket jag själv gjort de senaste åren som USA-korre, och då och då har behov av att hantera bilder kan klara sig hyfsat väl genom att ha rätt appar i sin iPad (eller valfri annan läsplatta för den delen). Även för riktiga fotoproffs finns en del att hämta.

App-testet i SvD Näringsliv, publicerat sön 26 mars 2017.

Här testar jag sju olika appar för fotoredigering. Läs även mitt app-test i SvD Näringsliv. De har vitt skilda funktioner och användningsområden, så vilken man använder handlar till stor del om behov och tycke och smak. Jag har dock korat en vinnare, men det är en rätt subjektiv bedömning. Två av apparna är egentligen för iPhone, men de uträttar vad de ska även på paddan.

En snabb sammanfattning av testets deltagare (klicka på fotosymbolen vid respektive app för mer info):


Aviary

På sätt och vis är Aviary en av testets mest avancerade fotoappar. Anledningen är att den inte bara erbjuder en rad möjligheter att redigera själva bilden – exponering, kontrast, skärma, färgdjup med mera – utan även saker som att lägga in text i bilder. Själva bildredigeringen finns det andra som klarar lika bra eller bättre. Men just möjligheten att göra mer än så är en klar styrka och besparar ibland krånglet att byta app och börja om igen bara för att lägga till en simpel bildtext. Text kan vridas, varieras i färg och ett fåtal typsnitt. Det är inte världsklass, men funkar. Appen erbjuder även andra möjligheter att förändra en bild, som att skeva den, ljusa upp mörka områden, ta bort röda ögon, lägga in diverse dekaler och annat. En fotomässig multi-app, skulle man kunna säga.

Redigering i Avery:

I Avery kan du redigera bilder på många sätt och även exempelvis lägga in text.

EyeEm

EyeEm är inte en app för bildredigering, även om en del enkla sådana möjligheter finns. Istället är det en foto-community där medlemskapet (gratis) ger tillgång till alla medlemmars bildflöden från olika håll i världen. Upplägget liknar Flickr en hel del. Appen är bra för den som letar fotografier för inspiration. En rolig detalj i appen är Missions där fototävlingar utlyses. Vinnaren kan sopa hem exempelvis en väska och får sina bilder uppvisade på första parkett i appen. Laddar du upp egna bilder så finns en rudimentär redigeringsmöjlighet som mest handlar om att variera färgtonen i bilden.

Så här ser EyeEm ut:

Bildflödet i EyeEm.

PS Express

PS i PS Express står för Photo Shop och då fattar de flesta att det handlar om högkvalitativ fotoredigering. Photo Shop från Adobe är marknadsledande på bildredigering. Ipad-versionen av programmet är av naturliga skäl strippad på en hel del funktioner men är ändå ett mycket bra redskap för fotografer på fältet. Själv är jag dock mera förtjust i Lightroom (se längre ned i testet). I PS Express kan du justera drygt tio variabler (skärpa, kontrast, värme, toning med mera, beskära bilder och bland annat addera en rad olika stilar till dina bilder (mindre användbart för proffsfotografer). Det finns även ett reparationsverktyg för att radera skavanker i bilden som kan visa sig vara användbart även om det bör brukas med måtta.

Här är PS Express:

PS Express från Adobe.

Snapseed

Snapseed är en bildredigerare från Google och som mycket annat från sökjätten så är den lite annorlunda. Vid bildredigering dyker en rad ikoner upp ovanpå bilden, som samtidigt tonas, vilket ger bra överskådlighet när du väljer mellan alla alternativ. Du kan ställa in kurvor, justera skärpa och allt annat. Det finns numera även ett knasigt verktyg för att expandera (!) en bild så att appen själv lägger till bildinformation runt kanterna av bilden som inte fanns där tidigare. Kan möjligen fungera om det som adderas är himmel, vatten eller ökensand utan särskilda detaljer, men knappast annars. En mer användbar funktion är möjligheten att justera exempelvis exponeringen i en del av en bild. En rad filter som ändrar färg och känsla i bilderna finns förstås också, samt möjligheten att lägga in text och rotera. Jag tycker att exempelvis justering av skärpan fungerar bättre i Snapseed än i exempelvis PS Express. En rolig, kraftfull och enkel app att använda.

Så här ser den ut:

Snapseed från Google.

Prisma

Prisma är en iPhone-app och hör egentligen inte hemma här, men den fungerar förvånansvärt bra för iPad också så den slipper igenom. Prismas enda funktion är att förvandla dina bilder med hjälp av en rad olika filter, samt dela bilden via mejl eller sociala medier. Men den utför å andra sidan jobbet oväntat väl.

Här är ett exempel på vad olika filter kan uträtta med en enda bild i Prisma:

Ett foto av Queensboro Bridge i New York redigerat i Prisma.

Filtren som erbjuds har exotiska namn som Women’s Day, Broadway (en klar favorit som gör en serieruta av en bild), Umbrella, Valentine och Rio. Du kan dessutom ladda ned fler filter att laborera med. Vissa av dem förvandlar fotokonsten till små konstverk och det är alltid en överraskning när resultatet dyker upp efter ett par sekunders väntan. Några andra möjligheter, utöver filtren, att redigera bilderna finns inte.

Ett exempel från Prisma:

En båtfrukost har förvandlats i Prisma.

Lightroom

Lightroom i paddan. Foto: Erik Bergin

En personlig favorit med vilken nog bara Snapseed och möjligen PS Express kan mäta sig. Jag är flitig användare av Adobes Lightroom i dess vanliga dator-version och iPad-varianten är också mycket stabil. Appen bjuder information om kurvor, viss meta-information om bilden och har inställningsmöjligheterna tydliga och skrollbara i nederkant. Appen erbjuder en rad effekter att addera och du kan justera varje önskvärd variabel i bilden med ett par klick. Även linskompensation är inkluderad. Justeringsmöjligheterna är indelade i sju kategorier som döljs under en liten meny nere till vänster, svår att hitta i början. Mer fantasifulla funktioner som att lägga in text och ramar med mera saknas, men Lightroom är å andra sidan en proffsapplikation.

Så här ser den ut:

Redigering av kurvor i Lightroom från Adobe.

Colorsnap

Colorsnap är inte en vanlig bildredigerare, istället är det färgerna i bilderna som står helt i centrum här. När du laddar upp en bild i appen så analyseras vilka färger bilden innehåller och du har sedan möjligheten att ändra dessa. Genom att ta en bild av ett rum med exempelvis vita väggar så kan du enkelt justera väggarna till att bli himmelsblå eller gröna – praktiskt för den som funderar på att måla om hemma. Du har också möjlighet att detaljjustera färgläggningen, lägga in färg inom nya områden på bilden med mera. Det finns säkert en massa användningsområden än så för Colorsnap, men främst känns appen som ett proffsverktyg som de flesta vanliga hobbyfotografer har begränsad nytta av. Men det är helt klart en rolig och annorlunda app.

De här bilderna visar hur den kan användas:

Väggen är ”Humble Gold”-gul…
…eller så är den ”Lagoon”-grön.
Färgkartan i Colorsnap.

 

In this article