1321
1321

STOCKHOLM/NACKA — Storstockholm växer. Inte minst i natursköna områden med fantastisk sjöutsikt.

Allt fler stockholmare tar därmed SL:s pendelbåtar dagligen till och från jobbet.

Hur funkar det egentligen? Vi bestämde oss för att göra ett test – därtill på en blåsig och hiskeligt kall måndag i början av april – för att se hur pendlarlivet till sjöss ter sig.

Utmaningen: ta dig snabbaste vägen från T-centralen till Kvarnholmen i Nacka, där nya bostäder växer upp med fin vy över Lidingö och Fjäderholmarna i Stockholms inlopp.

Från T-centralen till Kvarnholmen. Karta: Google Maps

Vid T-centralens övre nivå går det att ta spårvagnen längs Hamngatan och ner till Nybrokajen. Missar man vagnen så har man runt en kvarts promenad förbi Åhléns och Kungsan. När vi kommer så långt ligger båten där och ska just avgå. Vi kutar över bilvägen och kastar oss ombord.

Detta är eftermiddag och pendlarna ska hem från jobbet. Färjan är nästan full så det blir ståplats till en början. Att de vill komma med båten tidigt inser man när man studerar turlistan. Den avslöjar att pendlarbåten slutar gå runt 19 på kvällen – knappast nog med tid för att hänga kvar i stan för en AW efter jobbet. Gissningsvis kommer tidtabellen att utökas varefter fler och fler använder pendlarbåtarna.

Det görs stopp bland annat vid Allmänna Gränd på Djurgården. Båten lägger även till vid en serie kajer på Nackasidan. Det gör att hela resan från T-centralen till vår tänkta destination, Mjölnarvägen på Kvarnholmen, tar nästan exakt 50 minuter.

Det går förstås att ta bussen också. Då tvingas du dock passera Slussen, vilket har sina sidor nu när den är under ombyggnad.

Slussen med Katarinahissen. Foto: Erik Bergin

Vad gäller vy och trivsel så är båten i alla händelser svår att slå. Så här ser båtresan ut:

Vasamuseet. Foto: Erik Bergin
Strandvägen i fjärran med Junibacken på Djurgården till höger. Foto: Erik Bergin
Gröna Lund. Foto: Erik Bergin
Kvarnholmen. Foto: Erik Bergin
Nackas sjösida. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Utsikten från en av de nya lägenheterna på Kvarnholmen är heller inte att förakta:

Foto: Erik Bergin
In this article