2475

VÄSTERVIK/STOCKHOLM — Född som jag är i Linköping, numera bosatt i Stockholm och under några år i New York, så är det ändå en helt annan stad som jag har mitt kanske starkaste band till:

Västervik, Ostkustens pärla, staden vid havet som med sitt läge tio mil från Linköping blev en tillflyktsort för många av oss som ville bort från asfaltsdjungeln på somrarna. Det var där jag tillbringade många av mina somrar från cirka 5 till 20 års ålder. Vi hade båten i hamnen i Notviken och den blev familjens sommarstuga.

Jag har varit tillbaka i Västervik en hel del gånger sedan dess, men nu var det nog tiotalet år sedan. När jag köpte egen båt i Stockholm och började patrullera den skärgården och sedan flyttade till USA blev det liksom inte av.

Men i juli 2019 var det äntligen dags. Och inte bara att återse Västervik – på fyra dygn hann vi med en rad fina pärlor: glasstopp i Söderköping, en natt på mysigt varv med suberb mat, fika i Valdemarsvik, titt på Storebros båtfabrik i – just det – Storebro, samt besök på inte mindre än två glasbruk, Kosta och Orrefors.

Sommarresan till Småland 2019.

Så låt mig bjuda på 2019 års sommarnostalgiresa längs den troligen finaste delen av Sveriges ostkust, i bilder.

Gryt & Fyrudden

Gryt är ett litet samhälle i St Annas skärgård sydost om Söderköping. Det är nära sammanbundet med Fyrudden, som just inte är mer än en gästhamn, en kaj och en matbutik. Det måste ha varit 20 år sedan jag var i Fyrudden senast, men stället visade sig inte ha förändrats ett jota.

På Gryts Varv & Konferens i närheten kan man bo och äta en ytterst vällagad middag. Gryt och Fyrudden blev det första stoppet.

Båtklubbens bryggor vid Gryts Varv. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Piren utanför Fyrudden som skyddar hamnen. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Förrätt på Gryts Varv & Konferens. Foto: Erik Bergin
Fyrudden. Foto: Erik Bergin

Valdemarsvik

Valdemarsvik ligger, som någon kanske anar, längst in i Valdemarviken, en fjordliknande historia som gör att man mer eller mindre måste passera stan om man ska ta sig landvägen i kustbandet från norr till söder. Stan är mycket pittoresk, ger ett välvårdat intryck och bjuder flera fik och en skyddad gästhamn.

Missa heller inte lagershoppen nere vid hamnen med allehandla avlagda militära attiraljer och även en gammal Jawa-hoj till salu.

Valdemarsvik. Foto: Erik Bergin
Valdemarsviks gästhamn. Foto: Erik Bergin
Bättre begagnad Jawa till salu. Foto: Erik Bergin

Västervik

Kalmar må vara Smålands högsäte, men den här delen av kusten domineras av centralorten Västervik, med flygplats och allt. Staden är vackert belägen på mestadels västra sidan av Gamlebyviken, med en smal landtunga som förbinder stans västra och östra del. På denna landtunga finns Stegeholms slottsruin där Västerviks Visfestival arrangeras varje sommar, samt en bit bort Björn Ulvaeus numera lätt skandalomsusade lyxbygge med lägenheter och restaurang.

Det är lätt att gilla Västervik – den är liten nog att överblicka, men har all service man kan behöva. Det finns en liten flygplats, båthamnar, flera hotell, systembolag, båtturer ut i skärgården och allting annat. Vid Fiskartorget har en veritabel bargata vuxit fram över åren, flera av etablissemangen med fin vattenutsikt över hamnen.

Men de riktiga pärlorna finns en bit utanför själva staden. Bland dem: Händelöp, ett av få kvarvarande aktiva fiskelägen i den här delen av kusten, samt Skanvik – det magnifika klippbadet ute på Gränsö med öppen horisont ut mot havet.

En fin gammal träbåt tar en tur förbi den gamla hamnen i Västerviks centrum. Foto: Erik Bergin
En man sportfiskar i Gamlebyviken i kvällningen. Foto: Erik Bergin
Nybygget Slottsholmen på Västerviks bästa adress. Foto: Erik Bergin
Västerviks gästhamn i skymningen. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Kvällsbadare i närheten av Stegeholms Slottsruin. Foto: Erik Bergin
Fiskeläget Händelöp. Foto: Erik Bergin
Fiskeläget Händelöp. Foto: Erik Bergin
Fiskeläget Händelöp. Foto: Erik Bergin
Fiskeläget Händelöp. Foto: Erik Bergin
Klippbadet Skanvik längst ut på ön Gränsö strax utanför Västervik. Foto: Erik Bergin
Skanvik. Foto: Erik Bergin
Slottsholmen med Stegeholms slottsruin till höger, mitt i Västervik. Foto: Erik Bergin
Västervik. Foto: Erik Bergin
Hamnen inne i centrum. Foto: Erik Bergin

Storebro

En knapp timmes körning västerut från Västervik tar dig till Storebro, samhället som är troligen bäst känd för de båtar med samma namn som tills för några år sedan tillverkades där (och i Västervik, där Storebro Boats hade en fabrik för de större modellerna). Fabriken finns kvar och båtar görs ännu, men tyvärr inte Storebrobåtar eftersom företaget drogs med i Nimbus konkurs för en del år sedan.

Eftersom jag numera är stolt Storebroägare så var det en självklarhet att åka förbi och se fabriken. Det är en fredag, men jag ringer i förväg och kollar om det finns någon på plats. ”Ja det ska vara en kille kvar på snickeriet till tolv”, får jag veta. Klockan är elva när vi lämnar Västervik. Men väl framme står fabriksgrunden på vid gavel. Vi knallar helt sonika in, hittar snickeriet och ropar ”Hallå!?”

Den siste snubben är mycket riktigt kvar. Och han har inte mer bråttom därifrån än att han hinner visa oss runt halva fabriken.

Storebro Boats, Storebro. Foto: Erik Bergin
Storebro Boats, Storebro. Foto: Erik Bergin
Storebro Boats fabrik i Storebro. Foto: Erik Bergin
Däcktätningsmedel. Foto: Erik Bergin
Storebro Boats, Storebro. Foto: Erik Bergin
En gammal 34 fots Storebro håller på att helrenoveras hos Storebro Boats, Storebro. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Storebro Boats, Storebro. Foto: Erik Bergin

Glasriket

Jag trodde inte att jag var intresserad av konstglas. Men det var innan jag fick se en del av de smått, faktiskt, makalösa kreationerna de gör vid Orrefors och Kosta, ytterligare någon knapp timmes körning söderut från Storebro.

Det går förstås även att beskåda hur det månghundraåriga hantverket glasblåseri går till. Särskilt Kosta har en spännande fabriksanläggning som är öppen för allmänheten.

Vid Kosta har de i närheten av glasfabriken även byggt upp en hel handelslada med diverse outlet-butiker, som dessvärre bjuder en rätt deprimerande vy. Bättre då att du koncentrerar dig på själva glasblåseriet istället.

Konstglas i form av ett träd i Kosta. Foto: Erik Bergin
Kosta Bodas glashytta. Foto: Erik Bergin
Anfrätta exemplar av Dagens Industri har använts för att hantera den heta glasmassan. Foto: Erik Bergin
Kosta. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Kosta glasblåseri. Foto: Erik Bergin
Glasblåsare in action. Foto: Erik Bergin
Turister beskådar glasblåseriet. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Glashytta för turister i Orrefors. Foto: Erik Bergin
Orrefors. Foto: Erik Bergin
In this article