910
910

VECKANS ANALYS 22 MAJ 2020 — USA:s arbetslöshet har ökat från drygt 4 till över 14 procent på en månad, den ekonomiska aktiviteten rasar och kongressen har öst iväg stödpaket efter stödpaket värda hundratals miljarder dollar för att minska kraschen. Det sker sedan en majoritet av USA:s 50 delstater hållit mer eller mindre stängt under närmare två månader.

President Trump och allierade republikaner trotsar nu råden från USA:s eget smittskyddsmyndighet CDC för att få delstaterna att snabbt sparka igång den ekonomiska aktiviteten igen. Anledningen är att ekonomin seglar upp som den viktigaste valfrågan inför presidentvalet i november, bara ett halvår bort.

Den bilden stöds av bland andra Robert Oldendick, statsvetarprofessor i South Carolina som jag intervjuade nyligen.

USA måste ha börjat knäcka den rusande arbetslösheten före november, tror Oldendick.

”Annars ser det inte positivt ut för Trump.”

Mitt reportage om Joe Biden på SvD.se.

Det vi har att vänta kommande månader fram till november är således en kamp om vem som bäst kan beskriva USA:s ekonomiska verklighet. Det blir en ojämn kamp mellan Vita huset och Trumps omvalskampanj å ena sidan och Demokraternas och dess presidentkandidat Joe Bidens valkampanj å den andra, eftersom det inte finns en enda bild att leverera.

Efter att ha följt Trump både innan och sedan han blev president så är min analys att presidenten tar varje tillfälle att presentera en bild, sann eller ej, som är positiv för honom själv. I det här fallet kommer han också att gynnas av att delar av USA faktiskt sannolikt klarar sig betydligt bättre än andra. Flera delstater i exempelvis mellanvästern har åtminstone hittills drabbats relativt lindrigt av coronaviruset. Andra, som New York, dras med stora vårdmässiga och ekonomiska konsekvenser, som det blir svårare för Trump att vända till sin fördel. De exemplen kan förstås däremot användas av Biden för att utmåla en bild av misslyckande.

Men, som flera av dem jag intervjuar i mitt SvD-reportage påpekar, det är inte säkert att en renodlad opposition från Bidens sida om ekonomin gynnar honom. Många väljare inser att ekonomins nedgång varit till stora delar bortom Trumps kontroll, så attacker mot Trump med budskapet att han schabblat riskerar att slå tillbaka mot Biden. Den linjen är en annan statsvetarprofessor, Dennis Goldford vid Drake University i Des Moines, Iowa, inne på.

”Biden borde följa det gamla mottot att när dina fiender är upptagna med att förgöra varandra, lägg dig inte i”, säger han.

Från Trump-sidan ser vi däremot en ny ansträngning för att framställa räddningen av ekonomin som viktigare än att fortsätta hindra viruset från att spridas. Trumps valkampanj planerar att låta Trump-positiva läkare sitta i TV-soffor och ge intervjuer för att leverera budskapet att USA bör öppna ekonomin snabbt igen, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Det är en kalkylerad risk som Trump tar att det stigande antalet döda i covid-19 – som närmar sig 100 000 i USA – bedöms som mindre viktigt av väljarna inför november än att rädda ekonomin. Men strategin är samtidigt inte tänkt att locka alla. I stället syftar den som så mycket annat av Trump gör och säger till att stärka hans politiska bas och de republikanska väljare som fortsätter att brett backa upp presidentens politik. Det republikanska partiet är betydligt mer enat bakom Trump än Demokraterna är bakom dess presumtiva kandidat Joe Biden.

Det mesta som Trump gör har just nu sikte på valet. Presidenten har en uppenbar fördel över Biden eftersom han har tillgång till de amerikanska medierna och kan resa runt i delstaterna, medan Biden sitter i självpåtvingad karantän i en källare i Delaware.

Men Trumps kampanjstrategi bygger också på faktorer som till stor del är bortom hans egen kontroll. Om, som professorn Oldendick påpekar, USA:s arbetslöshet inte visat tecken på att vika nämnvärt före november så återstår för presidenten att försöka förklara bort det ekonomiska haveriet på någon annan. Det är förvisso redan igång – Trump skyller exempelvis coronakrisen på Världshälsoorganisationen, WHO, och hotar dra in det ekonomiska stödet till FN-organisationen.

Hur det går kan mycket väl avgöra valet den 3 november. Men situationen är knappast gynnsam för Biden heller. För att dra nytta av det ekonomiska moraset så måste han kunna förklara, i god tid före november, hur han ska få fart på USA igen. Någon sådan bra förklaring har vi ännu inte sett.

— Erik Bergin den 22 maj 2020

In this article