784
784

BRA LÄSNING — Först nu – drygt ett halvår efter att pandemin startade i kinesiska Wuhan och sedan spreds världen över – börjar läkarna förstå hur viruset arbetar.

”Vi trodde först att viruset angrep andningen. Det visar sig att det angriper bukspottkörteln. Det angriper hjärtat. Det angriper levern, hjärnan, njurarna och andra organ”, säger kardiologen Eric Topol vid Scripps Research Translational Institute i La Jolla, Kalifornien, till nyhetsbyrån Reuters.

Skärmdump Reuters.

Läkare i en rad länder uppger att det ofta krävs mycket lång rehabilitering för patienter som överlever covid-19.

[contextly_sidebar id=”IBC8qou56TmSMvsTj8I67PCAn8OQcz4D”]

Och medan det främst är personer över 70 som avlider, så finns mängder av rapporter om yngre patienter som blivit mycket svårt sjuka.

En av dem, Adriana Rice-Leiva, 31 år och gravid i 7:e månaden, hamnade på ett sjukhus i Boston. Hon försattes i konstgjord koma och fick andningshjälp. Först efter 14 dygn kunde hon andas på egen hand, rapporterar Wall Street Journal i ett stort reportage.

Skärmdump Wall Street Journal.

I USA står människor i 20-, 30-, och 40-årsåldern för en ökande andel av patienterna, enligt New York Times. Det sker samtidigt som de amerikanska delstaterna öppnat upp och släppt på restriktionerna mot virusspridningen. Fler unga rör sig ute och trängs på barer restauranger, vilket delvis kan förklara ökningen.

”Vad som står klart är att andelen unga människor verkar ha ökat kraftigt”, säger en läkare, Joseph McCormick vid UT Health School of Public Health in Brownsville, Texas, till tidningen.

Skärmdump New York Times.
In this article