822
822

Antalet fall av coronaviruset rusar till nya toppnivåer på flera håll i Europa. Till viss del kommer ökningen sig av att testningen byggts ut kraftigt jämfört med i våras, men det förklarar långt ifrån hela ökningen. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, är även antalet inläggningar på sjukhus i covid-19 på väg upp.

– Det är inga stora förändringar jämfört med häromdagen. Det är fortfarande mörkt i Sydamerika, men framför allt i Europa. Mycket talar för att det här kommer att bli en ny rekordvecka på internationell nivå, sa statsepidemolog Anders Tegnell på torsdagen.

ErikBergin.com har inhämtat grafik som visar ökningen i Europa. Uppgifterna kommer från den europeiska smittskyddsmyndigheten, European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), och visar bland annat att antalet fall är på kraftig uppgång i det tidigare hårt drabbade Spanien.

Jämfört med i våras är antalet nya fall nu rejält mycket högre, men en del av ökningen går alltså att hänföra till utbyggd testning:

Klicka bilden för förstoring. Källa: ECDC

Grafiken och mer information om virusets spridning finns här och här.

Klicka bilden för förstoring. Källa: ECDC

Det är dock oklart om ökningen utgör är ett exempel på den omtalade ”andra vågen” som det pratats om sedan coronaviruset började spridas. Tidigare pandemier, som spanska sjukan, har brukat uppträda så.

”I Sverige ser det inte ut så. Här går det mer sakta uppåt i en flack kurva. I Spanien, Tyskland och England går det upp mer tydligt. Frågan är om det är en tidsförskjutning där vi ligger efter England. Vi får se, men jag tror kanske att vi kan klara oss från den typen av spridning tack vare att vi är ett mer glesbefolkat land”, säger immunologiprofessorn i Gunilla Karlsson Hedestam vid Karolinska institutet till SvD.

Data från amerikanska Johns Hopkins University, som fört löpande statistik över coronavirusets spridning över världen sedan det först dök upp i Kina 2019, visar nu också på stora regionala skillnader i dödstalen från covid-19. Datan finns under en särskild flik på Johns Hopkins statistiksida, med titeln ”Case-Fatality Ratio”:

Skärmdump Johns Hopkins.

Nyckeltalet visar ackumulerat i procent hur många fall av covid-19 i en viss region som resulterat i dödsfall. En snabb granskning av statistiken avslöjar stora skillnader över Europa.

Några exempel:

• Stockholm har exempelvis ett förhållande mellan smittofall och dödsfall på 8,63%. Knappt nio personer av hundra smittade har alltså avlidit. I Uppland en bit norrut faller förhållandet mellan smittofall och dödsfall till 5,83%, enligt statistiken.

• I och runt hårt drabbade Turin och Milano i Italien ökar andelen dödsfall kraftigt. Turin klockar in på 10,46% och Milano, i folkrika Lombardiet, hamnar på hela 14,58%. Även flera andra italienska regioner i mellersta Italien ligger på över 11-procentiga dödstal.

• Tidigare hårt drabbade New York ligger exempelvis på 6,97%, fast då åsyftas delstaten New York och inte staden. Separat siffra för New York City finns inte.

Här finns Johns Hopkins statistikportal. Enligt den har knappt 39 miljoner människor globalt smittats av viruset hittills.

Johns Hopkins coronasajt.
In this article