756
756

VECKANS ANALYS — Delstaten Texas plan var djärv, odemokratisk och med låg chans att lyckas. Ett juridiskt långskott. Kravet: att Joe Bidens seger i fyra andra delstater helt sonika raderades ut, varvid Donald Trump skulle vinna valet istället.

Det var förutsättningarna inför att USA:s högsta domstol, Supreme Court, hade att besluta om fallet. Domstolen gjorde fredag 11 december det enda tänkbara: nekade Texas prövningstillstånd. ”Case dismissed”. Två av de nio domarna ville visserligen höra fallet, men hade de gjort det så skulle utgången i vilket fall blivit densamma.

Case dismissed.

Därmed avslutas förhoppningsvis en dyster period i USA:s historia där demokratin och juridiken segrat. I ena ringhörnan stod president Trump, som med påhittade anklagelser om ”massivt valfusk” – flera månader före valet – försökte välta de demokratiska institutionerna över ända. I den andra stod mot demokratin, juridiskt sunt förnuft och anständighet.

Trump och hans advokater, med förra New York-borgmästaren Rudy Giuliani i spetsen, ansträngde sig hårt för att hitta de bevis på ”massivt valfusk” som presidenten pratat om sedan flera månader.

Det gick inte.

Ingen domare, vare sig de var utsedda av republikanska eller demokratiska presidenter, i de delstater det handlade om valde att köpa Trumpkampanjens tunna argument. Delstatliga domstolar, federala domstolar och Pennsylvanias egen högsta domstol kastade ut de juridiska målen veckorna efter valet den 3 november. Youtube ska nu sedan Bidens valseger cementeras när elektorerna röstar på måndag radera filmer om falskt påstått valfusk, rapporterar amerikanska medier.

Till sist, en månad efter valet, gjorde Texas justitieminister Ken Paxton – med åtal för bedrägeri hängande över sig och i stort behov av att få strålkastarljuset att lysa någon annanstans – en sista desperat manöver. Texas stämde Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin för sättet de hanterat valet på. Samma grundlösa påståenden om ”massivt valfusk” togs med i stämningsansökan till Supreme Court, ihop med andra påståenden som lägre domstolar redan avfärdat som nonsens.

Case dismissed.

USA:s högsta domstol, Supreme Court.

I den hårdaste av prövningar – när USA:s egen president försöker välta demokratin över ända och regera vidare trots att han förlorat valet – så har demokratin av allt att döma vunnit.

Det är bara att hoppas på att amerikanerna – alla amerikaner – tillslut förmår uppskatta den seger som detta innebär, vare sig de röstade på Trump eller Biden i valet.

Att den lagstadgade demokratin har vunnit över galenskapen och idiotin.

In this article