129
129

BRA LÄSNING — Talmannen i USA:s representanthus – Washingtons tredje mäktigaste politiker – är avsatt. Ingen vet hur en ersättare ska röstas fram. Eller vem det kan bli.

Republikanernas frontrunner i 2024 års presidentval spenderar sina dagar i domstol i New York – innan han väntas dyka upp i ytterligare rättegångar under valåret.

”Efter Trump” av journalisten Erik Bergin.

Och överallt inifrån Republikanerna applåderas detta kaos.

Hur ska man förstå vad som händer?

Ett sätt är att läsa min reportagebok, ”EFTER TRUMP”, som du får tag på här.

Här är även tre bra nya artiklar du bör läsa.

1. De nya republikanerna

Den förändring inom Republikanerna som genererat dagens starka populistflygel går att spåra tillbaka till 1960-talet – och det handlar inte om att kapa i skatter och statliga utgifter, som republikaner i DC ofta försöker få det till. Den gamla Tea Party-rörelsen har förvandlats till The Freedom Caucus i representanthuset – en falang som sedan decennier marknadsfört en obeveklig form av konservatism som vägrar kompromissa om någonting. Politico har storyn.

Skärmdump Politico.

2. Bannon ger populismen kraft

Han sänder sin podcast ”War Room” fyra timmar varje vardag från en källare mitt i Washington. Ex-president Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon är instrumentell i att förstå vilka som driver populistfalangen inom Republikanerna framåt, som nyligen resulterade i att talmannen Kevin McCarthy sparkades. New York Times har storyn.

Skärmdump The New York Times.

3. McCarthys uppgång och fall

Den kompromisslösa Tea Party-rörelsen fick reell makt runt 2010, under president Barack Obama – och Kevin McCarthy var en av de tidiga arkitekterna bakom dess kompromisslösa hållning i amerikansk politik. Ändå blev McCarthy själv ett offer för just den hållningen när han, under uppvigling av Floridapolitikern Matt Gaetz, sparkades från jobbet som talman i oktober. Hur gick det till? Associated Press har storyn.

Skärmdump AP.
In this article