52
52

VECKANS ANALYS — Donald Trump är redan i full gång med att utmåla november månads presidentval som drabbat av omfattande fusk, organiserat av Demokraterna. På ett valmöte i South Carolina nyligen sa Republikanernas presidentkandidat att ”det enda sätt det kan sluta med att de [Demokraterna] vinner är med ett riggat val”. Det ena partiets presidentkandidat säger alltså att det bara är ett giltigt val om han vinner.

Det finns många problem med det uttalandet. Men i Trumps arsenal av konspirationsteorier och lögner om hur amerikanska val går till så finns även delar som nu skapar problem för hans eget parti.

Trump har i flera år hävdat att poströstning är behäftat med omfattande valfusk. Det finns inget som stödjer den teorin, enligt amerikanska valexperter. Men värre är att Republikanernas partiledning RNC – där Trump nyligen lät installera Lara Trump, gift med Donalds son Eric Trump, som vice ordförande – driver just poströstning som en metod att få republikanska väljare till vallokalerna.

Partiet ser alltså gärna att republikanska väljare poströstar, samtidigt som den de ska rösta på driver linjen att poströstning innebär valfusk.

”Om du har poströstning, har du automatiskt röstfusk”‚ sa Trump i februari hos Fox News.

Erik Bergins reportagebok ”EFTER TRUMP”. Beställ här.

Jag skriver utförligt om Trumps konspirationsteorier och beskyllningar om valfusk runt valet 2020 i min bok, ”EFTER TRUMP”, som du hittar här.

Det finns andra kommunikativa och pedagogiska problem för Republikanerna, varav flera pekas ut i en nyhetsartikel i Wall Street Journal.

Vad gäller poströstning, så skriver WSJ att Demokraterna och dess väljare historiskt är det parti som använt poströstning mest. För fyra år sedan var 60 procent av Demokraternas röster poströster, medan bara 32 procent av republikanska väljare poströstade.

Republikanernas presidentkandidat 2024, Donald Trump. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Som bekant vann Joe Biden, delvis förmodligen tack vare poströstningen, så att Trump fortsätter hävda att hela röstningsförfarandet är behäftat med fusk riskerar att skrämma iväg republikanska väljare som litar mer på Trump än på RNC.

Partiledningen driver även ett koncept kring ballot harvesting. Det innebär att väljares röster samlas ihop och skickas in i bunt via en brevlåda eller en vallokal – något som Republikanerna tidigare också ilsket dömt ut som valfusk. Åtminstone så länge det var demokraters röster det handlade om.

Nu, dock, är det plötsligt alltså fritt fram, enligt Lara Trump i Republikanernas partiledning. Det sker samtidigt som hennes svärfar Donald Trump själv fortsätter bekämpa sådana röstningsfasoner.

 

Det hela borgar för förvirring i de republikanska väljarleden. Särskilt i kombination med det faktum att påståendet om valfusk i år igen kan få vissa väljare att tänka att det helt enkelt är meningslöst att rösta – alltihop är ju riggat i vilket fall, såvida inte Trump vinner.

Trump försöker kontra den situationen med parollen Too Big to Rig för stort för att rigga. Syftet är att tvinga fram en så överlägsen seger så att Demokraternas påstådda valfusk inte har någon betydelse.

”Vi vill ha en landslide. Vi måste vinna så att det är too big to rig”, sa han inför supportrar nyligen i Greensboro, North Carolina.

En storseger är förstås en legitim förhoppning. Men den kan vara svår att ro i land eftersom amerikanska presidentval numera ofta avgörs av ett fåtal tusen väljarröster i en handfull delstater.

Ett jämnt val, som det finns skäl att anta blir fallet oavsett vem som vinner, riskerar alltså att ge samma kaos, lösa beskyllningar av fusk och försök till blockering av rösträkning och annat som förra gången.

In this article