1444 1
1444 1

val2016-logoDES MOINES, SÖNDAG KVÄLL — Det är officiellt: Hillary Clinton ställer upp i presidentvalet 2016. Det officiella meddelande levererade som väntat via Twitter på söndagseftermiddagen:

Jag bevakade detta event på plats i Des Moines i delstaten Iowa mitt i den platta amerikanska mellanvästern, där det egentligen inte hänt särskilt mycket denna söndag. Men på tisdag väntas Hillary Clinton hit för att börja kampanja på allvar. Att inte bara hon utan alla presidentkandidater början här mitt ute i majsfälten beror på att Iowa traditionellt är först ut i de primärval i januari på valåret då kandidaterna börjar den riktiga kampen inför den slutliga nomineringen på partikongresserna framåt sommaren.

MER LÄSNING Läs mer om min rapportering från Iowa här

VIDEO Här är Clintons kampanjvideo

Det blev en mycket lång söndag: jag klev upp halv 3 i morse för att hinna med flyget från Newark till Des Moines, med mellanlandning i Chicago. Det var försenat 40 minuter dessutom, men jag hann anslutningen med ganska god marginal.

Väl på plats vid Des Moines inte jättefestliga flygplats satte jag mig vid ett kafébord och skrev en förstaversion av Clintonartikeln, innan hon alls hunnit annonsera att hon kandiderar. Därefter taxi in till hotellet där jag fortsatte jobba: ringa folk, läsa nyhetsflödet och även gå ut en sväng i Des Moines ganska övergivna centrum för att intervjua lite folk ur lokalbefolkningen.

Sedan tillbaka och uppdatera webbversionen av storyn, samt invänta det faktiska beskedet att hon ställer upp, vilket till slut kom 21 svensk tid. Då var det en halvtimme till deadline.

Så jag tycker att jag haft ganska fullt upp. Konstigt nog klarar man att hålla sig vaken bara man har mycket att göra, det är i alla fall min erfarenhet. När jobbet var klart gick jag mig en promenad bort till en restaurang – som påstås vara Iowas bästa – där jag sänkte en pizza och två öl. Fantastiskt gott. Då hade solen börjat lysa och stan såg plötsligt en aning mer inbjudande ut. Jag tog en kort promenad och sprang på en reporter och en fotograf från CNN som först försökte intervjua mig om Clinton innan de fattat att jag också var journalist.

Nu är jag åter på hotellet och har just lämnat enuppföljning för måndag morgon till svd.se. Har sovit en knapp timme också. Ska bara blogga klart, sedan blir det en slappkväll framför tv:n i Des Moines.

Men först – lite bilder: det här är ungefär vad jag hunnit se av Des Monies så här långt:

Den här stora skulpturen som man kan gå in i består av bokstäver.
Den här stora skulpturen som man kan gå in i består av bokstäver.
En pari centrala Des Moines, Iowa.
En park i centrala Des Moines, Iowa.
Des Moines skulpturpark var ganska tom på folk på söndagen.
Des Moines skulpturpark var ganska tom på folk på söndagen.
Min ytterst mediokra på plats-bylinebild från centrala Des Moines. Det var allt jag hann med och ta på söndagen, får försöka fixa en bättre nästa gång.
Min bedrövliga på plats-bylinebild från centrala Des Moines. Det var allt jag hann med och ta på söndagen, får försöka fixa en bättre nästa gång.
En rullstolsburen herre tittar drömmande in hos bilhandeln och dess gamla amerikanska veteran-vrålåk. Fotot taget från taxin på väg in från flygplatsen.
En rullstolsburen herre tittar drömmande in hos bilhandeln och dess gamla amerikanska veteran-vrålåk. Fotot taget från taxin på väg in från flygplatsen.
Utsikten från hotellet.
Utsikten från hotellet.
Mitt tillfälliga kontor.
Mitt tillfälliga kontor.
En makalöst god pizza på restaurangen Centro, som av hotellportiern utnämnts till delstatens bästa.
En makalöst god pizza på restaurangen Centro, som av hotellportiern utnämnts till delstatens bästa.
In this article


1 comment

  1. Helena

    Jösses. Centrala Des Moines ser inte skitfestligt ut. Men humor med CNN-teamet. Du kunde väl dra till med nåt och sen intervjua tillbaka?

Comments are closed.