4179 0

TORNBERGET, TUNGELSTA — Mitt i ett naturreservat i Haninge söder om Stockholm står ett mäktigt torn i trä. Tornbergets utsiktstorn är ett otippat festligt utflyktsmål som bjuder fina vyer över… skogen, mestadels. Långt i fjärran syns Globen och en del andra byggnader.

”På Tornberget möter skogen himlen. På väg till berget passerar du mossar, myrmarker och gammal hällmarkstallskog”, upplyser Haninge kommun på sin hemsida. Där står också att tornet står på Stockholms läns högsta punkt: inte så mäktiga 111 meter över havet.

Tornberget. Foto: Erik Bergin

Ändå, det är väl värt mödan att ta sig dit. Vägen genom skogen är halva nöjet. Man tar sig till Tornberget norrifrån med bil till en väg som heter Ådravägen och kör tills den tar slut. Den som kommer från ett annat håll söderifrån kan köra bil aningen längre in i reservatet, åtminstone om man har fyrhjulsdrift. Annars är det till att gå.

Promenaden sker genom skog, över hällar och tidvis längs smala spångar som lagts ut i sank mark. Det är en utomordentligt vacker promenad, inte minst på vintern då man kan få för sig att man snarare befinner sig i Dalarna istället för en dryg halvtimme från Stockholm City.

Solnedgång från Tornbergets utsiktstorn. Foto: Erik Bergin

Väl framme vid tornet av trä klättrar du smidigt upp till översta våningen och har där en fin utsikt över skog i alla vädersträck.

Så här ser det ut:

Globen syns långt borta. Foto: Erik Bergin
Vy från Tornberget. Foto: Erik Bergin
Tornberget. Foto: Erik Bergin
Solnedgång från Tornberget. Foto: Erik Bergin
Tornberget. Foto: Erik Bergin
Tornberget. Foto: Erik Bergin
Tornberget mitt i skogen. Foto: Erik Bergin
Utsikt från Tornberget. Foto: Erik Bergin
Tornberget i trä. Foto: Erik Bergin
Tornberget. Foto: Erik Bergin
Tornberget. Foto: Erik Bergin
Skogspromenaden till Tornberget. Foto: Erik Bergin
In this article