2524 1

Vi är åter efter en prima helg norr ut i New York State. I lördags körde vi till Cold Spring, på östra strandkanten av Hudson River ungefär en timmes körning nordlig riktning från New York City. På vägen dit passerar man bland annat fängelset Sing Sing, som jag trodde knappast existerade i verkligheten. Det ligger strax norr om Terrytown, en annan fin liten stad precis vid floden.

Mitt emot Cold Spring finns en annan sevärdhet, USA:s officersskola West Point, som är ett jätteområde med sportanläggning, mängder av bostäder, träningsfaciliteter och jag vet inte vad. Bokstavligt talat vet inte vad, för det snöade rätt rejält så sikten var usel. För att köra in får man köa med bilen och öppna dörrar, bagage och motorhuv för inspektion. Ett svenskt körkort hade vakterna däremot inget problem med.

Vid West Points museum, som ligger strax söder om själva universitetsområdet, finns en bred samling vapen att titta på. Gamla gevär, svärd, kanoner, Napoleons musköt samt även Adolf Hitlers pistol i guld finns att beskåda. Samt även en skalenlig modell av Fat Boy, atombomben som USA fällde Hiroshima 1945.

Cold Spring för sin del är en väldigt pittoresk och trevlig by med tåget som passerar mellan stan och Hudsonflodens strand, med den skogsbeklädda toppen Bear Mountain som sträcker sig högt över floden på dess västra sida. En av US Coast Guards isbrytare passerade Cold Spring när vi stod där på kajen och beskådade naturen och bröt en ränna i den frusna floden. Vi bodde på Pig Hill Inn, ett mysigt Bed & Breakfast med en tjeckoslovakisk kvinna som driver stället. Rekommenderas, men se till att boka i god tid.

En bit nordväst om Cold Springs finns en konstgjord sjö, Pepacton Reservoir, varifrån New York City tar 25 procent av sitt dricksvatten. Fyra byar, påstås det, slukades av vattenmassorna när dammen byggdes på 1950-talet och står nu där på sjöns botten. Drygt 900 människor fick flytta, läser jag på en historiesajt.

Vädret var klart men kallt idag, söndag, och vägarna lyckas de märkligt nog hålla mestadels is- och snöfria trots att det kom en del snö på lördagseftermiddagen. Tur är det kanske eftersom alla kör på sommardäck här.

Här kommer bilder från denna utmärkta helgtrip:

Vallen som dämmer upp Pepacton Reservior uppe i Catskill Mountains, varifrån New York hämtar sitt vatten.
Vallen som dämmer upp Pepacton Reservior uppe i Catskill Mountains, varifrån New York hämtar sitt vatten.
Vallen som dämmer upp Pepacton Reservior uppe i Catskill Mountains, varifrån New York hämtar sitt vatten.
Lunchnotan i Woodstock, New York State, uppe i Catskills Mountains.
Woodstock, NY State.
En vegoburgare i Woodstock.
En mycket fredlig anti-krigsdemonstration i Woodstock, New York.
Cold Spring. Här är säkert extra fint på våren.
Strandpromenaden i Cold Spring vid Hudsonfloden

En av kustbevakningens isbrytare bryter en ränna i Hudsonfloden norr om New York City.
Hudson är frusen till is i januari.
Småbåtshamnen i Cold Spring.
Småbåtshamnen i Cold Spring.
Huvudgatan i Cold Spring.
Och vart ska vi andra bege oss?
Frukostbricka i Pig Hill Inn, Cold Spring.
Rummet hos Pig Hill Inn, Cold Spring.
Frukostbricka i Pig Hill Inn, Cold Spring.
Kväll i Cold Spring.
Den (ö)kända fängelset Sing Sing, ett par tre mil norr om New York City, precis vid Hudsonfloden.
USA:s officershögskola West Point i snöfall.
In this article