678

Under en gummiplantage strax nordvast om Saigon gomde de sig. Gerillakrigarna som USA inte klarade att sla ut.
Vad som nu kallas Cu Chi-tunnlarna ar av den mindre storleken, omojliga for en vasterlandsk soldat att kravla sig fram igenom. Det var ocksa ett av en lang rad tunnelbyggen over en stor yta av Vietnam, varav flera tydligen byggdes redan under inbordeskriget.
Det ar vid dessa tunnlar jag var idag. Riktigt intressant. Annu battre blev det nar var guide, en vietnames i 50-arsaldern, visade sig ha krigat sju ar mot nordvietnameserna i den amerikanska 54:e infantreridivisionen som sambandsofficer bland annat. Tidvis var han forlagd till ett omrade precis i narheten av tunnlarna.
– Very dangerous, very dangerous, sa han och sag lite nedstamd ut.
Fast han var rolig ocksa. Han berattade pa sin knackiga engelska att det foddes barn nere i dessa tunnlar under kriget. Inne pa det temat kom han in pa detta med hur barn blir till, och undrade om nagon visste vad ”virgin” betyder.
– A woman with no husband. So she doesn’t know how big the banana is.

Nu ska jag ga upp och duscha, sedan ut och ata nagot. Ska agna en del tid at planering – tre tva natter till ar tankta i Saigon, sedan blir det Mekongdeltat, en eller tva dagar. Darefter tanker jag mig norrut mot Hanoi, med stopp langs nagon av stranderna dar, men jag vet inte exakt var och inte heller hur mycket tid allt far ta – jag vill ju hinna med Hongkong och en liten svang in i Kina ocksa. Dagarna gar fort.
Forst hade jag tankt fyra-fem dagar i Malaysia med sol och bad, men det vetetusan om jag hinner med. Den som lever far se. Tjena.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article