1137
TT körde just ut en story om de strider som har rasat de senaste veckorna i södra Filippinerna, närmare bestämt på ön Mindanao. Där var inte jag när jag åkte runt tidigare i år, bland annat just eftersom det varnas för lokala stridigheter. Sådana finns det ju å andra sidan i södra Thailand också (mot gränsen till Malaysia).

I Filippinerna har 200 dödats de senaste tio dagarna, rapporteras det nu från Manilla. ”De civila dödsoffren ökar i södra Filippinerna. De senaste dagarna har intensiva strider rasat i regionen Mindanao – de värsta på flera år”, skriver nyhetsbyrån.

Det uppges vara separatiströrelsen Moro Islamic Liberation Front (MILF) som strider med militären. Den ska inte blandas ihop med den likaledes islamiska Aby-Sayyaf i Filippinerna, som bland annat beskyllts för att ligga bakom kidnappningar tidigare. Det finns för övrigt en rad islamiska separatister i landet (som annars i mestadels katolskt).

Karta: Wikipedia
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article