1147

Isländska kronan mot euron. Graf: exchange-rates.org

Island blir billigt Krisland
Island är på väg mot totalt haveri i den kredit- och finanskris som jag misstänker nu börjar tränga in i de flestas medvetande. Idag, onsdag, varslade Volvo Personvagnar i Göteborg 3000 personer om uppsägning, Stockholmsbörsen slutade drygt 6 procent ner och Riksbanken ihop med flera andra centralbanker sänkte styrräntan i ett försök att kickstarta världens finansmarknad som kommer allt närmre totalt stillestånd.

Men riktigt illa ser det ut på Island, vulkanön med just över 300 000 invånare. Från att tidigare har haft fiske som huvudsysselsättning i många generationer, har landets banker de senaste åren gjort en remarkabel expansion utrikes, inte minst i Sverige. Finanssektorn, med bankhus som Kaupthing, Landsbanki och Glitnir, står för en mycket stor del av landets inkomster. Men expansionen har gjorts med lånade pengar och idag står det klart att hela öns finansiella system är mycket nära att haverera när inte lånen kan betalas och återfinansieras. Bankerna tas i rask takt under statlig kontroll och tillgångar utomlands paniksäljs för att rädda vad som räddas kan.

Island löper i praktiken risken att gå i konkurs och sättas under förvaltning av IMF, vilket normalt drabbar riktiga U-länder. Den isländska kronan har rasat 30 procent på tio dagar (se grafiken ovan). Det, i sin tur, öppnar trots allt en liten ljusglimt: chansen att locka än fler turister till ön när den isländska kronan faller i värde. För islänningarna själva, som demonstrerade ilsket utanför landets parlamentsbyggnad på onsdagen, är det förstås en klen tröst.


• Island i bilder på Google: Klicka här!
• Mer läsning: Island rasar djupare ner i finanskrisen (AFP)

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article