875

Det är fortsatt total cirkus på valutamarknaden. Efter en kraftig förstärkning av kronan mot dollarn på torsdagen då kursen sjönk från 8 kronor till 7,62 så tappar kronan mark igen idag, fredag. Just nu på eftermiddagen handlas den kring 7,70-7,80 i en uppåtgående trend (se grafiken, den röda linjen markerar torsdagens stängningskurs).

Vi har sett rörelser i stora valutor på upp emot 10 procent på en dag. Det är helt sjuka rörelser. De senaste veckorna har varit mer volatila på valutamarknaden än någon gång tidigare”, säger Johan Javeus, chefstrateg för valutor på SEB, till E24.se (klicka här för att komma till artikeln).

Det är finanskrisen som ger upphov till de stora rörelserna (volatilitet), ett tecken på att finansmarknaden inte fungerar som den ska.

Sedan sommarens bottennotering för dollarn på under 6 kronor har kronan i vilket fall försvagats rejält mot både euro och dollar. Euron handlas nu till cirka 9,90. 

För den som planerar en utlandsresa, men inte bestämt resmål än, går det trots allt att komma undan billigt. Valutorna i exempelvis Sydafrika, Brasilien och Australien har tappat ännu mer, skrev SvD Näringsliv om nyligen (klicka för att läsa artikeln).

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article