1644

Här visas hur containerfraktfartyget Maersk Alabama anländer till hamnen i Mombasa, Kenya – utan sin kapten. Efter att kapare försökte ta över Maersk Alabama ute på havet öster om Somalia i onsdags, gav fartygschefen sig själv som gisslan i utbyte mot att resten av besättningen och fartyget fick fortsätta. Sedan dess befinner sig kapten Richard Phillips ihop med fyra pirater ombord på en livbåt utan bränsle, 30 till 45 kilometer utanför den somaliska kusten. Förhandlingar om hans frigivande förs, men det är inte känt hur de går. Förhandlingsexperter från FBI tros befinna sig ombord på jagaren USS Bainbridge, som fortfarande cirkulerar alldeles i närheten av den manöverodugliga livbåten. Där finns också flera andra amerikanska krigsfartyg.Maersk Alabama angör hamnen i Mombasa, Kenya, natten till söndagen. Foto: Associated Press


En stor samling journalister väntade på Maersk Alabama när hon angjorde hamnen i Mombasa, Kenya, natten till söndagen. Ombord fanns beväpnade vakter. Enligt Wall Street Journals rapport från hamnen hyllades den tillfångatagna kaptenen som hjälte av besättningen. På filmen från Associated Press ses en besättningsman reagera irriterat på pressbevakningen. Enligt tidningsuppgifter befinner sig besättningen kvar ombord på fartyget, som betraktas som brottsplats av FBI, och förhörs av amerikansk polis om detaljerna i kapardramat som förvandlades till det gisslandrama som fortfarande pågår. Enligt flera besättningsmän, som berättade om dramat ute till havs för journalister på plats i Mombasas hamn, utbröt slagsmål mellan besättningen och kaparna, bland annat nere i Maersk Alabamas maskinrum. En av kaparna, som visade sig vara deras ledare, togs till fånga av besättningen. Det är oklart om han fortfarande befinner sig ombord.  


Enligt BBC har somaliska ledare engagerat sig i fallet med den tillfångatagna kaptenen. Målet är att förhandla fram fri passage för kaparna mot att kaptenen släpps. Ett problem uppges vara piraternas krav på att de ska få kliva iland innan de släpper sin gisslan.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article