80296

New York är full av vatten – inte minst runt Manhattan, som ju är en ö. Infödda New Yorkers och inflyttade amerikaner som bott länge i stan tänker kanske inte på det, men en svensk från Stockholm slås av hur illa New York, och särskilt Manhattan, utnyttjar detta faktum. Du får leta bra länge innan du hittar ens ett litet kafé med vattenutsikt (det finns ett par längs Hudsonfloden bland annat, och FN har en matsal med utsikt mot East River), för att inte tala om bättre restauranger. Jämför med Stockholm, som numera är full av trevliga barer och utskänkningsställen längs kajerna.

Mot den här bakgrunden så är The Water Club på kajen längs Manhattans östra sida i höjd med 30:e gatan närmast unik, och bara läget gör restaurangen – som delvis huserar på en fast förankrad pråm – värd ett besök. Lägg till det en fenomenal service och mat av yppersta kvalitet, och ett besök blir mer eller mindre nödvändigt.

The Water Club är främst en fisk- och skaldjursrestaurang, men har även kötträtter för den som väljer bort havens läckerheter. Kavaj rekommenderas, för restaurangen har en ganska elegant inramning som för tankarna till sportig yachtklubb. Modeller av båtskrov pryder väggarna – och så är det förstås utsikten. Den gör sig bäst på kvällen, då ljusen från Brooklyn och Queens på andra sidan East River multiplicerar sig i vattnet.

Maten då? Den lax vi väljer är mycket väl tillagad, om än inte överdrivet exotisk i smakerna, och efterrätten bestående av ost- och honungsfundue utgör i sig en mindre huvudrätt, om än inte av det direkt hälsosamma slaget. Det ska dock sägas av vi besöker The Water Club på Alla Hjärtans Dag, då restaurangen håller sig med en specialmeny. Flera av rätterna på den ordinarie middagsmenyn fanns inte att tillgå.

New York Magazine och dess läsare tycker så här om The Water Club.

Priserna för varmrätterna ligger från runt 25 till 50 dollar, så The Water Club måste betraktas som en dyr restaurang. Det går troligen att äta billigare och nästan lika bra på hundratals ställen i New York. Men de saknar tvivelsutan The Water Clubs atmosfär och läge. Och inget hindrar ju heller att du enbart smiter in för en drink i baren – en vanlig cocktail kostar 14 dollar.

Till New York-guiden

…eller välj på kartan:

In this article