1115

Bombay-utsikt från Trident Hotel.
Bye, bye incredible India
Min sista heldag i Bombay och Indien. Fantastiskt väder, kommer nog att bli 30-32 grader idag tror jag. Sol. Använder hotellets dator för att dubbelkolla biljettbokningar och mitt boende i Tokyo. Nu ska jag vandra nedåt strandpromenaden till ett fik som jag vet ligger där och sätta mig och läsa på om Japan och Tokyo.

Jag har planerat att ge Tokyo ganska mycket tid, dels för att jag träffar en gammal kursare där som jag hoppas kan visa mig runt – kanske kan jag även bo hos henne och hennes familj – dels för att jag tänkt försöka jobba en del. Vi får se hur det går, men intressant ska det bli. Det enda jag inte ser fram emot är vädret – betydligt kallare i Japan enligt den meteorologiska vetenskapen.

33% AV RESAN KVAR: Den här resan går nu in på sin sista månad. Känns konstigt – tiden har gått sjukt fort. Man blir lite sentimental rent av. Den första delen bestod av ett block, kan man säga, med Australien, Fiji och Nya Zeeland. Australien och Fiji är jag mycket nöjd med, i NZ blev det en del jobb gjort vilket var bra men jag hann inte se allt. Men trots en viss tidsbrist där så rankar jag Australien högre på popularitetsskalan. Skulle iofs vara kul att åka skidor i NZ på vintern. Vädret då för tre-fyra veckor sedan lämnade däremot en del i övrigt att önska.

Del två har alltså varit Bangladesh och Indien. Båda otroliga ställen som jag verkligen rekommenderar, även om Bangladesh absolut inte är något turistland (ännu). Det kräver en ganska erfaren och självständig resenär skulle jag tro. En kort sammanfattning av Indien måste bli: Fantastiskt! Har redan en plan att göra en separat, rejäl Indienresa vid tillfälle och då åka in via Bombay (Mumbai) för att lättare nå de södra delarna. Där har vi inte varit alls. Calcutta och förstås Varanasi kan också rekommenderas, fast av olika skäl. Delhi, denna gigantiska metropol med sina kraftiga kontraster – rikedom, politiskt center och samtidigt kåkstäder och 150 000 gatubarn – är inte fel som inreseport om man ska hålla sig i norr, men tiden vi spenderade där räcker bra.

OM INDIEN OCH TERRORN: Det är ingen nyhet för alla som läst en tidning senaste veckan, men terrorn präglar Indien just nu. Varenda tidning och tv-kanal rapporterar om utredningen av bombdådet i Pune, med tio döda det senaste jag läste, och de planerade säkerhetssamtalen med Pakistan den 25 feb. Säkerhetsapparaten man måste acceptera vid hotell, offentliga byggnader, metro och andra ställen kan vara lite omständlig. Det krånglet är förstås lätt att köpa – bättre att säkerheten är hög än att den inte finns (vilket det också finns exempel på). Jag tror inte att UD avråder från resor till Indien, men med det här Pune-dådet i färskt minne är det ändå värt att betänka att terrordåd är ett reellt hot i Indien, nu som tidigare. Jag skulle inte avråda någon från att åka hit av det skälet, men man bör vara lite vaksam på vart man går och vad som händer runt omkring.

Viktigt om resa till Nepal
RESTIPS INDIEN-NEPAL: Enligt en säker uppgift som jag inte hunnit kolla upp och bekräfta har Indien nyligen infört en spärr som gör att personer som passerar gränsen mot Nepal inte kan återvända in i Indien förrän efter en ganska lång tidsperiod, ett antal dagar. Detta oavsett om du har ”double entry”-visum. Det gör att du riskerar bli stående på fel sida gränsen om du tänkt göra en kort avstickare in i Nepal. Jag har inga andra detaljer för tillfället, som antal dagar, orsak eller om ”gränsspärren” bara gäller Nepal eller hela Indien (vilket verkar otroligt).

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article