1266

Några bilder från Aktuellts inslag 6/4. Foto: SVT.

SVT har hittat till Bangladesh

Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt sände ett reportage från skeppskyrkogården i Chittagong, Bangladesh, i 21-sändningen idag tisdag (reportern själv släpptes dock inte in på själva stranden där fartygen står). I inslaget bekräftas det mesta av det jag såg på exakt samma plats för två månader sedan: livsfarliga arbetsvillkor och usel miljö. Jag tror dock att reportern missuppfattat hur fartygen egentligen kommer upp på stranden – de vinschas inte, det är de för tunga för, de körs istället upp för egen maskin vid högvatten så långt det går. Därefter vinschas del för del upp på stranden när de sågats itu.
Det är positivt att västmedier rapporterar därifrån, eftersom det ökar pressen både på skrotfirmor och på Bangladeshs regering att göra något åt branschen. Just nu råder högkonjunktur för skeppsskrotarna i Chittagong, bland annat beroende på förbudet mot enkelskroviga tankfartyg som håller på att träda i full kraft.
Några fler bilder från Aktuellts inslag 6/4. Foto: SVT.

Några fler bilder från Aktuellts inslag 6/4. Foto: SVT.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article