1117


United + Continental bildar världens största flygbolag

Amerikanska United och Continental annonserar en plan att gå samman till ”världens största flygbolag”. (Läs mer på bolagens gemensamma sajt om affären, www.unitedcontinentalmerger.com.)

Affären var väntad och det spekulerades under helgen om att ett samgående skulle annonseras inom kort. Fusionen väntas även skaka om de två dominerande flygplanstillverkarna amerikanska Boeing och europeiska Airbus.

Continentals flotta domineras av Boeing medan United har en mera mixad flygplanspark. Den nya sammanslagna flygjätten planerar beställningar av plan för 22 miljarder dollar, skriver Reuters.
Samgåendet mellan de två flygbolagen är värt drygt 3 miljarder dollar och syddes ihop på rekordtid under två veckor, rapporterar New York Times.
För flygpassagerarna kan bildandet av färre men större flygbolag vara negativt eftersom konkurrensen minskar, säger en ekonomiprofessor till tidningen:

“Airlines are struggling to find a business model that makes sense,” said Scott Sonenshein, an assistant professor at the Jones Graduate School of Business at Rice University. “Consolidation gives them more leverage. As a consumer, you will have less choices, fewer routes, higher prices and more fees.”

Den nya flygjätten döps till United men behåller Continentals logo och färger, förutsatt att aktieägare och konkurrensmyndigheter godkänner affären. Bolagets huvudkontor hamnar i Chicago, med Houston, Texas, som främsta ”hub” i linjenätet.
Baserat på en lista över världens största flygbolag på Wikipedia kan man räkna ut att det gemensamma Continental/United får ett totalt passagerarantal på bortåt 144 miljoner resenärer per år. Enligt listan kan amerikanska Delta därmed behålla förstaplatsen med sina 161 miljoner passagerare (2009).
Försäljningsmässigt väntas United/Continental dock bli världens största flygbolag med en beräknad omsättning på 29 miljarder dollar per år, enligt CNN Money.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article