1212
De hotar en fri press

Den Parisbaserade organisationen Reportrar utan gränser har satt upp Rysslands premiärminister Vladimir Putin och Kinas president Hu Jintao på listan över den fria pressens värsta fiender. På listan finns 40 politiker, religiösa och militära ledare och kriminella organisationer som på olika sätt motarbetar, bestraffar eller har ihjäl journalister, skriver AP.

Hu hamnar på listan eftersom Kinas polis och propagandamyndigheter konsekvent motarbetar framväxten av en fri press i Kina. Putin, en före detta KGB-agent, listas tack vare sitt stora kontrollbehov som, menar Reportrar utan gränser, inbegriper pressen.
Med på den uppdaterade svartlistan är bland andra även Yemens president Ali Abdullah Saleh, Talibanchefen Mulla Omar och Tjetjeniens president, envåldshärskaren och Putins allierade Ramzan Kadyrov, som utpekas i en mordhärva han knappast lär dömas för. Också exempelvis Zimbabwes president Robert Mugabe är med på listan.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article