1191

Helgen har varit orolig i Dhaka, Bangladeshs huvudstad, där textilarbetare protesterat mot regeringens höjning av minimilönerna, som arbetarna menar är för liten. Polisen sköt gummikulor mot demonstranter som i sin tur kastade sten. Över 20 000 textilarbetare beräknas ha deltagit i demonstrationerna. En stor del av texilfabrikerna ligger i norra Dhaka. Textilarbetarnas protester fortsatte på söndagen för tredje dagen i rad.

Efter höjningen tjänar en arbetare 3000 taka, runt 320 kronor, i minimilön per månad. Facket menar att det fortfarande är en ”oförskämt låg” lön, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Textilindustrin är en av landets viktigaste ekonomiska sektorer. Bland andra svenska HM, Ikea och flera andra klädkedjor gör inköp från Bangladesh. Flera klädkedjor, däribland svenska, har i ett brev för något halvår sedan uppmanat regeringen att höja lönerna.
EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article