1669

Lång väg åter för Pakistan
Vissa rapporter tyder på att vattnet börjar sjunka efter de enorma översvämningarna i Pakistan, där ofantliga 17 miljoner människor av Pakistans 166 miljoner invånare beräknas vara drabbade på ett eller annat sätt av vattenmassorna. Mellan fyra och sex miljoner, enligt olika källor, har blivit hemlösa och 1600 har dött. Från södra Pakistan rapporterar BBC om vattennivåer som långsamt drar sig tillbaka – men vissa floder väntas inte återgå till normala flödesnivåer förrän om upp till nära två veckor.

Samtidigt finns rapporter om att militanta islamister och al-Qaida-anknutna grupper stärker sin ställning i Pakistan och in i grannen Afghanistan tack vare översvämningarna, eftersom de organisationerna i princip är de enda som agerar i vissa av de översvämningsdrabbade områdena i Pakistan.

Magasinet Boston Review skriver bland annat:

(…) the flooding, which has claimed more than 1,500 lives and, according to the United Nations, left 4 million people homeless, gave al Qaeda breathing room: rising waters destroyed critical infrastructure in the northwestern province of Khyber Pakhtoonkhwa and forced the Pakistani army to abandon anti-Taliban operations and focus on flood relief.

Analysföretaget Stratfor skriver samtidigt i en rapport daterad 26 augusti att pakistanska Tehrik-i-Taliban, TTP, driver strategin att skapa ytterligare kaos i de översvämningsdrabbade områdena bland annat i syfte att skrämma iväg hjälparbetare som försöker leverera skydd, mat, vatten och andra livsnödvändiga ting till befolkningen. Målet är att därigenom underminera regeringens inflytande i Pakistan. En rad sådana attacker har genomförts senaste året av TTP och andra, enligt Stratfor.

TV: Krisen i Pakistan långt ifrån över

KARTA: Så har Pakistan svämmats över

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article