1328

Här jonglerar bankiren för 
brödfödan – mitt i Dublin
Dublin, sommaren 2009. En propert klädd ung man står på en gågata i centrala Dublin och jonglerar. På en lapp på marken framför honom står det: ”Investment Banker In Need” (Investmentbankir behöver hjälp). Han jonglerar hellre än bra.

Det var för ett drygt år sedan nu. Sedan har allt blivit ännu sämre:


Irland är i djup ekonomisk kris. Storbanken Anglo Irish Bank, AIB, och flera andra har lånat ut pengar vitt och brett i flera år och gjort mångmiljardförluster när låntagarna inte inte kunnat betala tillbaka. Notan för den irländska staten riskerar bli så hög som 50 miljarder dollar, nära 500 miljarder kronor, vilket sätter oerhörd press på Irland och dess skattebetalare.

Ekonomins haveri i Irland, för bara några år sedan ett av EU:s mest snabbväxande länder, har fått drastiska effekter. Fastighetspriserna har rasat, arbetslösheten skenar och byggbranschen har – liksom i Spanien – gått i stå. Regeringen har samtidigt att hantera ett budgetunderskott på över 30 procent av bruttonationalprodukten, BNP – skyhögt över alla tillgängliga EU-gränser, vilket lett till att Irlands kreditvärdighet graderats ned till Europas näst sämsta nivå (Grekland är sämst). Irland riskerar nu att bli nästa land att hamna under förvaltning av Internationella valutafonden, IMF.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article