1475

TV: Lokalbefolkningen evakueras på öarna

Invånarna flyr i panik
Minst 108 är döda och 500 saknas efter en tsunami med tre meter höga vågor som slog in över en relativt lågbefolkad ögrupp utanför Sumatra på måndagen. Vågen kom efter en jordbävning under västra Indonesien som också, rapporteras det på måndagskvällen, tros ha orsakat en aktiv vulkan, Merapi, att få ett utbrott.

Enligt nyhetsbyrån RFI omkom ett 3-årigt barn när aska sprutade så högt som 1,5 kilometer upp ur vulkanen. På de avlägsna Mentawai-öarna fortsatte samtidigt evakueringar av befolkningen efter tsunamivågorna som angrep ögruppen på måndagen efter en jordbävning på havsbotten som mätte 7,5 på richterskalan.

”Vi har beställt 200 ’body bags’, bara utifall att”, kommenterar chefen för regeringens kriscenter, Mujiharto.

Mentawai-öarna ligger 280 kilometer från Sumatras kust och är populära hos surfare. Från Jakarta rapporteras att upp till 3 000 människor sökt skydd i tältläger och att besättningar från flera båtar som var till sjöss vid jordbävningen saknas.  

KARTA: Här slog tsunamin till

Visa större karta

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article