1239

MUBARAKS SON PRESSADE PAPPAN
– SNUVAS PÅ PRESIDENTPOSTEN
Hemliga diplomatrapporter som läckts till Wikileaks och som En resande reporter har läst ger en bild bakom kulisserna om av en pågående maktstrid i det absolut högsta ledarskiktet i Egypten, strax innan de pågående protesterna inleddes i veckan.

Bankiren Gamal Mubarak, son till nuvarande presidenten, var en av dem som tävlade om att ta över efter pappan Hosni när denne skulle dö eller bli för gammal (han är redan över 80) för att leda Egypten. Men Gamal hade fiender, visar diplomatposten från Kairo till Washington som Washington Post publicerat på sin hemsida. En av dessa fiender är den nu nyligen utsedda vicepresidenten Suleiman som svors in på lördagen av Mubarak. Suleiman, tidigare chef för säkerhetstjänsten, är visserligen del av det nuvarande ledarskiktet men genom att sätta in honom som andreman i landet hoppades Hosni Mubarak sannolikt kunna blidka demonstranterna som nu ikväll kräver hans avgång på Kairos gator.

Dokumenten som läckts till Wikileaks visar att Gamal pressade på sin far att få bort Suleiman, för att på så sätt bereda marken för sonens maktövertagande. De amerikanska diplomaterna spekulerade också kring en regeringsombildning redan i maj eller juni, något som nu blivit verklighet snabbare än så tack vare protesterna.

Även försvarsministern Tantawi sågs av Gamal som ett hot. I dokumentet står bland annat:
”Gamal is reportedly pushing Mubarak to get them out of the way, so they ’could pose no problems’ in the event of a succession”.

Att Hosni nu istället alltså utsett en av sonens främsta politiska fiender till sin vicepresident kan bara betyda att Gamals chanser att bli president är skjutna i sank. På det viset har protesterna redan förändrat Egypten och dess framtid.

På Gamal Mubaraks Facebooksida skriver en anhängare och frågar var Gamal befinner sig och uppmanar honom att ta makten i Egypten när pappans tid nu börjar rinna ut. Men enligt en uppgift flydde Gamal och hans familj i slutet av veckan ihop med ett hundratal resväskor i privatjet till London.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article