1231
1231

Tre artiklar, samtliga publicerade fredagen den 7 november, ger en rätt bra orientering av USA:s ekonomi, om jag får säga det själv. Det handlar om nya jobb på arbetsmarknaden, allt högre löner i vissa delstater för de jobb som redan finns – samt att börsen väntas stiga efter kongressvalet i tisdags då Republikanerna tog makten även i senaten (och nu därmed är i majoritet i kongressens båda kammare).

 

1.

Fredagens statistikrapport om nya jobb i USA från Bureau of Labor Statistics tolkades positivt av marknad och analytiker, trots att de 214 000 nya jobben under oktober egentligen var färre än vad man hoppats på. I nio månader i rad har antalet jobb i USA blivit 200 000 fler per månad – vilket man får gå tillbaka till 1994 under Clinton-administrationen för att hitta en motsvarighet till.

Om detta skrev jag på fredagsmorgonen – läs artikeln här. Så här ser den ut på Nliv.se:

USA visar styrka: artikeln om arbetsmarknadsrapporten på fredagen.
USA visar styrka: artikeln om arbetsmarknadsrapporten på fredagen.

 

2.

I flera delstater vid tisdagens kongressval röstade väljarna för högre lägstalöner – paradoxalt nog samtidigt som de även valde republikanska politiker, vilka normalt är emot en höjning av USA:s federala minimilön. Den har legat på 7,25 dollar i timmen sedan 2009.

Strax under 30 delstater har därmed tagit beslut om höjda delstatliga lägstalöner, varav många stegvis träder i kraft under det här och nästa år. Det höjda löneläget kan gynna den pressade detaljhandeln, där lågprisvaruhuskrsjan Walmart dominerar, helt enkelt eftersom fler amerikaner nu väntas få pengar över att konsumera för.

Om detta skrev jag en artikel som också publicerades på fredagen. Läs den här. Så här ser den ut på Nliv.se:

Artikeln om Walmart och lägstalönerna på Nliv.se (har ännu inte publicerats i papperstidningen).
Artikeln om Walmart och lägstalönerna på Nliv.se (har ännu inte publicerats i papperstidningen).

 

Och i papperstidningen:

Artikeln om Walmart och USA:s lägstalöner efter kongressvalet i november 2014.
Artikeln om Walmart och USA:s lägstalöner efter kongressvalet i november 2014.

 

Kolla även in denna interaktiva karta som visar lägstalönerna i USA:s olika delstater:

MER LÄSNING Reportage ur SvD: Ingen brist på mat — men på löner (från maj 2014)

 

3.

Efter det så kallade mellanårsvalet i tisdags där Republikanerna tog makten över kongressen i Washington väntas president Obama få än svårare att få igenom sin politik under sina två sista år i Vita Huset. Samtidigt ökar chansen att de politiska bråken kring den federala budgeten och annat, som präglat de senaste åren, minskar. Obama väntas också få kompromissa, något han hittills visat sig vara måttligt skicklig på.

För aktiemarknaden väntas det nya politiska landskapet i USA dock vara av godo. Statistik visar att börsen går bättre de år då en demokratisk president sitter med en republikansk kongress än andra år. Om detta skrev jag ett perspektiv i torsdagens SvD Näringsliv som publicerades på Nliv.se på fredagen. Läs texten här.

Så här ser den ut på nätet och i tidningen:

Börsanalysen efter valet på Nliv.se.
Börsanalysen efter valet på Nliv.se.
Klicka artikeln för att läsa texten.
Analysen i papperstidningen på torsdagen.

 

 

In this article