1904
1904

Att stormen Juno svepte in över nordöstra USA natten mellan den 26 och 27 januari (och bland annat stoppade en av mina planerade reportageresor när nästan alla flyg ställdes in) undgick troligen få svenska läsare och tv-tittare.

Man kan tycka vad man vill om att händelser som sker överallt i världen får så oproportionerligt stor uppmärksamhet när de sker just i USA, för att inte tala om när de inträffar i New York. Men stormen kom i alla fall, även om den inte visade sig bli lika ”livsfarlig” och ”historisk” som den utmålades som av meteorologer, borgmästare och guvernörer innan den dykt upp.

Hur som helst, eftersom jag nu blev insnöad i stan istället för att flyga söderöver så kom jag att bevaka Juno på följande sätt:

• I en artikel på SvD.se under måndagen skrev jag om de omfattande förberedelserna i bland annat New York, dår folk hamstrade livsmedel och sopbilar med plogar körde runt för att röja snön som redan börjat falla. På kvällen, runt midnatt New York-tid, uppdaterades den texten med det senaste. Där konstaterades också att det då inte hunnit komma särskilt mycket snö. Den uppdaterade versionen finns att läsa här.

Så här såg SvD.se ut på tisdagsmorgonen:

Artikeln om snöstormen i topp på SvD.se på tisdagsmorgonen den 27 januari (där den legat under natten).
Artikeln om snöstormen i topp på SvD.se på tisdagsmorgonen den 27 januari (där den legat under natten).

BILDEXTRA Manhattan öde i väntan på stormen

• På morgonen tisdagen den 27 stod det klart att stormen Juno levererat väsentligt mycket mindre snö än vad meteorologerna utlovat i prognosen dagen före. Dessutom föll det sig så att utrikesminister Margot Wallström var i stan på ett FN-besök, så jag fick därmed skriva en artikel som inleddes med snöstormen och fortsatte med utrikespolitik. En inte alldeles vanlig disposition av en nyhetsartikel, men det fick väl duga. Den finns att läsa här.

Så här såg den ut i onsdagstidningen:

Artikeln om snöstormen och Wallström i SvD onsdagen den 28 januari 2015.
Artikeln om snöstormen och Wallström i SvD onsdagen den 28 januari 2015.

• Också på tisdagen började amerikanska medier, bortsett möjligen från tv-kanaler som CNN och Fox News, ifrågasätta det upphaussade pratet om en ”livsfarlig storm” med ”historiska dimensioner”, ”Blizzard of 2015” som den också kallades. Så här twittrade New York Times:

Meteorologer vid vädertjänsten National Weather Service gick även ut och bad om ursäkt på Twitter för att de haft fel:

Samtidigt fortsatte snöandet i bland annat Boston, där faran då inte blåsts av trots att New York på tisdagseftermiddagen återgått mer eller mindre till det normala (det var fortfarande svårt att få tag på taxibilar).

Jag följde således upp det hela på tisdagseftermiddagen med den här texten om meteorologernas missbedömning.

Det kan påpekas att väderfenomen ofta är svåra att bevaka – dels vet man inte exakt vad som hänt förrän efteråt, dels bygger bevakningen på just väderprognoser som inte sällan är fel. För New Yorks del så minns folk här fortfarande ”superstormen” Sandy 2012, vars skador för många miljarder dollar ännu inte helt reparerats.

In this article