2567
2567

val2016-logoRepublikanen Ben Carson leder över Donald Trump i Iowa just nu, visar nya opinionssiffror. Iowa, för att ge lite bakgrund, är den första delstat vars väljare väljer vem de vill ska vinna republikanernas respektive demokraternas nominering till presidentkandidat nästa sommar.

Varför är det anmärkningsvärt att Carson leder i Iowa (han leder inte nationellt, inte ännu i alla fall)?

Det beror på att Carson är en ovanlig presidentkandidat på många sätt. Mer ovanlig än fastighetsmagnaten Donald Tump själv.

De båda delar egenskap: ingen av dem har sysslat med politik förut. Icke-politiker har konsekvent klarat sig bättre i opinionen på den republikanska sidan hittills inför valet än etablerade politiker (se bara på Jeb Bush som inte ens får 10 procent av rösterna).

Ben Carson själv sparar förstås ingen kraft på att påpeka via Twitter att han nu leder i en av de viktigaste delstaterna:

Men Carson är ovanlig på flera sätt. Förutom att han är svart, vilket skulle göra honom till USA:s andra svarta president om han vann, så är han också läkare, neurokirurg närmare bestämt. Men trots att han är vetenskapligt utbildad så tror han inte på evolutionsteorin, har han förklarat återkommande i tv-intervjuer (se nedan).

Han tror även att homosexualitet är ett aktivt val, anser att utsläpp inte höjer medeltemperaturen i världen (liksom flera andra republikaner), har försvarat sitt motstånd mot hårdare vapenlagar med att judarna i Tyskland undgått förintelsen om de varit beväpnade, samt vill inte ha en muslimsk president (trots att USA:s konstitution inte reglerar statschefens religion). Bland mycket annat.

Ett par av Carsons mer uppmärksammade citat:

Sannolikheten att Hitler hade nått sina mål hade minskat väsentligt om folk hade varit beväpnade

Obamacare är det värsta som hänt i den här nationen sedan slaveriet

Många av Carsons åsikter och uttalanden är helt enkelt så kontroversiella att även många republikaner ifrågasätter vad han har i ett presidentval att göra. De fruktar även att Carson, om han segrar i primärvalen i början av 2016, kommer schabbla bort presidentposten i valet i november eftersom få tror att han skulle ha en verklig chans mot den drivna Hillary Clinton.

Republikanernas ”frontrunner” Donald Trump har, sin vana trogen, inte varit sen med att attackera Carson med påståendet att han saknar energi nog att bli president, rapporterar CNN.

VIDEO Vad Carson säger

Ben Carson om homosexualitet:

Ben Carson om en eventuell muslimsk president:

Ben Carson om sina kvalifikationer som president:

Ben Carson om skärpta vapenlagar, ”gun control”:

Ben Carson försöker reda ut några av sina uttalanden hos Wolf Blitzer på CNN:

In this article