2146
2146

val2016-logoNEW YORK — USA:s videpresident Joe Biden, 72, ställer inte upp i presidentvalet 2016, det meddelade han på onsdagen.

Det är hans sons Beau Bidens bortgång i cancer tidigare i år som ligger bakom familjen Bidens gemensamma beslut att han inte ska ställa upp, meddelade vicepresidenten.

– Jag har hela tiden sagt att när vi är igenom sorgeprocessen efter Bowe så kan fönstret ha stängts för att kunna ställa upp i valet. Jag anser nu att det fönstret har stängts, sade Biden och syftade troligen på bland annat den första demokratiska tv-debatten inför valet för en vecka sedan, där Clinton och hennes utmanare Bernie Sanders dominerade.

VIDEO Se Biden meddela beslutet

Joe Biden är mycket populär bland demokratiska väljare, enligt opinionsundersökningar, och han åtnjuter ett större förtroende än Hillary Clinton. Han har sonderat terrängen inför en eventuell nominering under störa delar av det här året och har även samlat en del donatorer som skulle kunna ha finansierat en kampanj.

Hans avhopp, innan han ens hunnit ställa upp, innebär en lättnad för Clintons kampanj, som nu kan räkna bort Biden som utmanare till Demokraternas nominering av presidentkandidat nästa sommar.

MER LÄSNING Biden ställer inte upp (New York Times)

In this article