Den matematiska striden om Vita Huset

1363
1363

val2016-logoSTOCKHOLM — De sex kvarvarande kandidaterna om presidentposten – fyra republikaner och två demokrater – är inblandade i ett dramatiskt matematiskt spel i kampen om respektive partis nominering till officiell kandidat. Det handlar om jakten på delegater, som säkras genom att vinna primärval och ”caucus” i de 50 delstaterna. Jakten pågår in i juni, inför partikonventen i juli. Och ännu kan inga vinnare koras.

Jag har analyserat detta matematiska drama i SvD. Läs texten här. Och här nedanför, i nyhetsbyrån AP:s sammanställning, kan du se exakt hur de olika presidentkandidaterna ligger till i jakten på delegaterna.

SvD.se onsdag 9 mars.
SvD.se onsdag 9 mars.

Min analys visar att det går att komma ikapp Donald Trump, framför allt den ultrakonservativa Texassenatorn Ted Cruz har en teoretisk möjlighet. Men det blir en tuff kamp, snarare är det troligt att ingen av dem når egen majoritet – 1 237 republikanska delegater – vid konventet i slutet av juli och att frågan om vem som vinner nomineringen istället avgörs först på konventet.

Kan vänstersenatorn Bernie Sanders från Vermont komma ikapp Hillary Clinton? Ja, matematiskt är det möjligt. 2 383 demokratiska delegater krävs för att säkra nomineringen. Men för att han ska lyckas nå dit så krävs i praktiken med största sannolikhet att ett ganska stort antal antal av de så kallade superdelegaterna, demokratiska partimedlemmar som får rösta hur de vill på konventet, byter sida från Clinton till Sanders.

Här nedan kan du följa den matematiska kampen om delegaterna inom båda partier:

In this article