1327
1327

INGARÖ VARV, LÖRDAG — Det är ingen brist på ämnesvariation på den här bloggen. Här kommer ett tips, inhämtat via egen bister erfarenhet, om att vinterförvara båtar (eller husvagnar för den delen, antar jag):

Lämna ingen mat kvar i båten efter att du lagt upp den för vinterförvaring. Då kommer, om du har otur, råttorna.

Detta öde har drabbat Clara-Ida som vilar sin vintersömn ute på Ingarö Varv. Vid titten på båten på lördagen kände vi genast en unken lukt. En snabb koll i skafferiet bekräftade de värsta farhågorna: en eller flera råttor hade tagit sig ombord och ätit upp varenda smula av den livsmedel i form av pasta, ris, juice och kakor som dumt nog glömts kvar i båten.

En av råttor sönderäten arbetshandske.
En av råttor sönderäten arbetshandske.

Inte nog med det. Kläder var sönderätna och hela båten stank av urin och bajs. Små svarta bajskorvar täckte skafferi och andra förvaringsutrymmen. De hade till och med tagit sig ned under durken och in på muggen.

Bilden här bredvid visar ett par arbetshandskar som strimlats. En papplåda med Penta-reservdelar till motorn var sönderäten och indränkt i piss. Båtkläderna, handdukar och en del andra prylar var det bara att slänga.

Två timmar senare var båten hyfsat urstädad och jag tror inte att någon bestående skada åstadkommits. Det vet vi dock inte förrän batterierna sätts i och det går att kontrollera så att all elektronik fungerar. Har de gnagt av elledningar från batterier och i elcentralen så kan råttinvasionen bli en dyr historia som dessutom tar lång tid att fixa. Vid en okulär besiktning verkade odjuren dock ha lämnat elen i fred utan istället koncentrerat sig på sötsaker och vissa textilier. Vi får hoppas att det stämmer.

In this article