Vem tar över USA om det värsta inträffar?

1885
1885

NEW YORK, TORSDAG — En ny serie har haft premiär i veckan på kabel-kanalen ABC. Den heter ”Designated Survivor” och har Kiefer Sutherland i huvudrollen som en obetydlig minister i USA:s regering som plötsligt blir president efter att ett fruktansvärt terrordåd inträffat i Washington.

Hur kan detta komma sig, undrar kanske vän av ordning, men det är faktiskt fullt möjligt. USA började bygga upp systemet med en ”designated survivor” under Carters och Reagans administrationer. Det fungerar så att en person med laglig rätt att bli president göms undan av Secret Service vid tillfällen då hela regeringen och kongressen befinner sig på ett och samma ställe, och då en terrorattack eller annan katastrof skulle kunna utplåna hela det amerikanska politiska styret. Denne ”designated survivor” beskyddas och får tillgång till kärnvapenkoderna medan det utsatta läget pågår, exempelvis vid presidentens årliga State of the Union-tal i kongressen. Därefter återgår allt till det normala.

Serien handlar om vad som händer i ett läge där denna nöd-president faktiskt får makten. Jag har bara sett första avsnittet än, men det var lovande. Om serien går att se i Sverige är tveksamt, den finns att se på ABC:s sajt men möjligen behövs en sk VPN-uppkoppling via en amerikansk server för att se den utomlands.

Detta med en ”designated survivor” är en mera komplicerad affär än det kan verka. Politiktidningen Politico har ett intressant reportage skrivet av författaren Garrett Graff, som just håller på med en bok om just ”designated survivor”-programmet.

Det visar sig inte vara särskilt klart vem som egentligen tar över i ett läge där både presidenten, vicepresidenten, talmannen i representanthuset och andra som finns med i successionsordningen försvunnit. Vad händer exempelvis om presidenten och vicepresidenten där, men talmannen skadas? Då skulle en annan minister eller person längre ned i organisationen ta över. Men vad händer sedan när talmannen kvicknar till och återigen kan utföra en presidents sysslor? Kliver denne då in och tar över?

Bra och spännande läsning hos Politico alltså för den som har tid över. New Yorks guvernör Andrew Cuomo, demokrat, var ”designated survivor” två gånger under Bill Clintons presidentperiod. Hur det var berättar han om i en intervju med ABC News.

In this article