1599
1599

NEW YORK, FREDAG — Måndag kväll sänds den första och extremt emotsedda tv-sända debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Den arrangeras vid Hofstra University ute på Long Island en bit öster om New York City och sänds av varje nyhetskanal med självaktning och några till.

Efter att ha spenderat över ett år med att bevaka de här båda figurerna så kommer här min egen högst personliga guide till debattörernas främsta styrkor och problem.

TRUMP

Trumps styrkor

Trump får beröm för kommunikationsexperter och debattcoacher för ett språk som är lätt att förstå. Han använder helt enkelt relativt enkla ord och lyckas ofta få fram vad han menar. Han har en oomtvistad förmåga att läsa av en publik och anpassa sitt sätt att kommunicera till dem.

Hans personangrepp och slängiga stil har genererat framgång åt honom i primärvalen, men den är troligen mindre framgångsrik i en debatt mellan honom och Clinton.

CLINTON

Clintons styrkor

Hennes erfarenhet – med ett 40-tal debatter sedan hon ställde upp i senatsvalet 2000 – och tillgång till de bästa coacherna och rådgivarna gör henne till en tuff utmanare. Hon är dessutom extremt påläst.

Hon är kontrollerad och svår att få ur balans i debattsammanhang och har visat att hon kan visa humor, även om det ofta sitter lite långt inne.

Trumps svagheter

Den oberäkneliga fastighetsmiljardären har försökt flera gånger att framställa sig kontrollerad och vad som beskrivs som ”presidentlik”. Men om och om igen har han fallit tillbaka till svepande personangrepp och oprecisa svar på konkreta frågor om sina politiska förslag. I ett möte med den kontrollerade Clinton är måste Trump se till att hon inte lyckas dribbla bort honom med fakta.

Clintons svagheter

Hur faktapreppad Clinton än är så återstår många väljares känsla att hon inte är att lita på. Clinton har dokumenterade problem med att få kontakt med väljare, många känner att hon håller avstånd, är kall och beräknande. Hon måste anstränga sig för att bjuda på sig själv och framställa sig som en politiker som folk både gillar och litar på.

Så kan Trump förlora debatten

Trump har en historia av att helt enkelt säga saker som inte bygger på fakta, lögner med andra ord. Att saker och ting överdrivs och i vissa fall hittas på är ingen ovanligt i politiska kampanjer, men Trump spelar i en klass för sig. Politifact, en prisbelönt och oberoende faktagranskare, har beräknat att bara runt 15 procent av det Trump säger är sant.

Det fungerade i en primärvalssäsong med som mest sjutton kandidater, men Trump kan inte fortsätta så. Även om många av Trumps supportrar ser faktagranskning som liberal propaganda så kommer Trump ändå att, återigen, utmålas som pajas om han står och kastar ur sig felaktigheter i mötet med Clinton.

Så kan Clinton förlora debatten

Clinton måste se upp med att hamna på defensiven av attacker från Trump. Han har ingen brist på ammunition: Clintons eposthärva, det faktum att hon inte redovisat vad hon talade om vid sina välbetalda tal hos Goldman Sachs med flera, terrorattacken i Benghazi 2012, med mera. Att flera av ”skandalerna” är mer eller mindre konstruerade av republikanska kongresspolitiker spelar ingen roll – de utgör ändå fundamentet till många väljares misstro mot Clinton.

En alltför återhållsam och kall stil är också en risk för Clinton. Hon är visserligen en skicklig debattör, men allt för mycket studier av ”talking points” kan inverka begränsande i ett möte med en oberäknelig motståndare som inte drar sig för okonventionella knep.

Så kan Trump vinna debatten

Istället är Trumps bästa chans att använda en mer modererad variant av sin bevisat framgångsrika förmåga att nå ut till folk, i kombination med konkreta svar om sina politiska reformförslag.

Trump har visat sådana förmågor tidigare, bland annat när han gjorde sitt senaste försök att presentera sin ekonomiska politik tidigare under hösten. Lyckas han få Clinton ur balans med återhållsamma angrepp på hennes svaga sidor så har han en chans att komma ut som debattvinnare.

Så kan Clinton vinna debatten

Istället måste Clinton försöka komma under skinnet på Trump och få honom ur balans, utan att samtidigt öppna för attacker från Trump mot sig själv. Clinton kan enkelt göra bruk av Trumps tvärvägran att redovisa sin deklaration (tax returns) som visar hur mycket han betalar i skatt, hans tendens att ljuga, hans svepande reformförslag som ofta lider brist på konkretion och detaljer, med mera.

Clinton måste också använda sin erfarenhet utan att låta sig bli beroende av den. Hon är den mest erfarna presidentkandidaten överhuvudtaget i amerikansk politisk historia, och kan hon föra fram det till miljoner tv-tittare över hela USA så är hon utomordentligt svår att besegra. Att addera en smula humor skadar inte heller.

Så kan du se debatten

Debatten sänds 21–22:30 New York-tid vilket innebär 03–04:30 svensk tid. Sändningen är tillgänglig via bland andra C-SPAN, ABC, CBS, Fox, NBC, CNN och MSNBC. Den ska även sändas live på nätet av Sky News och strömmas av Youtube.

In this article