2351
2351

STOCKHOLM — Den dramatiska bilden visar Kalle Anka i sin klassiska röda bil, med Tintin bredvid i passagerarsätet och Asterix där bak i mormorsluckan, gasande för fullt för att hinna ikapp Lucky Luke på sin vita springare Jolly Jumper.

Seriefigurerna är på väg någonstans i södra USA, Texas eller New Mexico kanske, rakt mot solnedgången. I fjärran syns röksignaler stiga mot skyn.

Jag målade tavlan 1992.

Nu dyker den upp 15 år senare i en storstädning i samband med att mina runt 20 lådor anlänt till Stockholm från New York. En massa grejor måste bort. Det står prylar i förvar i två separata förråd, varav ett har stått orört sedan 2013 och flytten till New York. Nästan fyra år senare minns jag knappast längre vad jag ställde in där.

Det är skönt att rensa. Men det tar även på krafterna. Och jag har rensat så mycket de senaste åren att jag knappt har någon energi kvar till det längre. Först inför flytten över Atlanten 2013. En sommar för något år sedan rensades vindsförrådet till den då uthyrda lägenheten på Kungsholmen. Sedan rensade jag igen när jag i september 2016 hastigt och lustigt flyttade från East 14th Street till East 12th Street på Manhattan. Så en slutrensning igen drygt tre månader senare inför flytten åter till Stockholm. Och nu är det dags igen.

Det ger fem storrensningar på under fyra år. Mycket ska bort.

Men tavlan ska sparas, ihop med en del andra grejor.

Kalle-tavlan och en del annat som ska sparas.

Jag undrar ibland vad som hänt om jag blivit konstnär istället för journalist. Det hade kanske gått åt pipan. Och jag hade i alla händelser inte blivit korrespondent i New York. Men lite lockande är det ändå att ta upp målandet igen när jag ser Kalle-tavlan.

Ändå har den en massa fel. Ett litet utrymme under Lucky Lukes skrev är vitt – jag har helt enkelt glömt att färglägga det. En annan konstighet: trots att solen är på väg ned och borde ge långa skuggor längs prärien så är bilens och hästens skuggor rakt under dem. Dessutom är Kalles bil plötsligt högerstyrd.

Hur som helst. Vet inte vad sensmoralen blir av det här inlägget, mer än att det är jobbigt att rensa bort gamla prylar men skönt när det är klart.

 

 

In this article