4224
4224

KUNGSHOLMEN — Det är när man ger sig ut på en liten kvällspromenad bort till Hornsbergs Strand, från mina nygamla kvarter på Kungsholmen, som det slår mig. I över tre år har jag mött våren i New York. Nu gör jag det i min ”gamla” hemstad Stockholm. Och ajaj, vad fint det är.

Med lite tur kommer våren redan i mars i New York. Då gick det att promenera längs East River söderut längs Stuyvesant Park ned till Lower East Side och Chinatown. Någon vår i maj i Stockholm är det förstås inte att tala om.

Men med lite fantasi – en hel del fantasi faktiskt – så går det att tänka sig Kungsholmen som Manhattan, med Karlbergskanalen som en smalare version av East River fast i fel vädersträck. Och gör man det tankeexperimentet så måste jag säga att New York står sig slätt.

Kolla till exempel in de här bilderna från nordvästra Kungsholmen runt Karlbergskanalen och Hornsberg. Där sitter folk och käkar sina burgare från Lily’s Burger vid kajkanten, några decimeter från vattnet. Andra promenerar med hunden, njuter i gräset eller tar en glass. Alltihop i drygt 20-gradig värme vid 19-tiden på kvällen. Det är inte tokigt. Och det är, måste jag säga, en av de bästa grejorna med att jag nu återvänt till mina gamla kvarter på Kungsholmen.

Se och njut:

Hemma i stöket.
New York-tavlan!
Igeldammsgatan 22.
Västermalms Båtklubb.
Västermalms Båtklubb.
Vad som verkar vara en flygel till Karlsbergs Slott döljer sig i majgrönskan.
Hornsbergs Strand, Kungsholmen.
Pampas Marina i bakgrunden.

Hornsbergs Strand, Kungsholmen.
Hornsbergs Strand, Kungsholmen.
Lily’s Burger, Hornsbergs Strand.
Lily’s Burger, Hornsbergs Strand.
Lily’s Burger, Hornsbergs Strand.
Lily’s Burger, Hornsbergs Strand.
Oväntat bra ölutbud på Lily’s Burger, Hornsbergs Strand.
Lily’s Burger, Hornsbergs Strand.
Hornsbergs Strand, östra Kungsholmen.
Karlbergskanalen.
Strandpromenaden.
Karlsbergs slott i kvällsljuset.
In this article