1762
1762

STOCKHOLM — Yes box, det är dags för vad som kanske, rent av troligen, blir årets sista båthelg med Clara-Ida. Temperaturen i helgen ska ligga runt 14 grader men med oljelampa, värmare och seglarjackan på så är det i sig inga problem. Jag ser fram emot en kanonhelg. Hösten i Stockholms skärgård är underskattad och särskilt september kan vara rena sommarmånaden (se bara hur det såg ut i Sandhamn för ett par helger sen i mitten av september).

Destinationen är inte helt bestämd. Men det lutar åt antingen Ostholmen/Möja eller Finnhamn, två välbesökta och beprövade ställen alltså. I månadsskiftet september/oktober är det bästa att köra med säkra kort. Båda platserna har dessutom helgöppna restauranger och värdshus, så det finns en liten plan att stanna till för ett lunchstopp på söndagen. Info om värdshuset i Kyrkviken, Möja, hittar du här, och här om Finnhamns krog.

Kyrkviken, Möja, oktober 2015. Foto: Erik Bergin

Hur vädret blir i helgen är svårt att säga, mer än att det blir tidvis molnigt. En komparativ jämförelse av prognoserna för helgvädret vid Möja hos fyra väderappar – SMHI, Klart.se, norska YR och Sjöräddningssällskapets app Kustväder – ger skiftande resultat särskilt vad gäller nederbörd och molnigheten. SMHI och Klart spår kompakt molntäcke medan norrmännen och sjöräddarna utlovar solglimtar.

Här är jämförelserna:

YR och Kustväder.
Klart.se och SMHI.

Jag har viss rutin på höst i skärgården vid det här laget. För ett par år sedan, vid ett snabbt Sverigebesök medan jag bodde i New York, rev jag av en helg vid Ostholmen i början av oktober. Och så här såg det ut under en tur ut till Bullandö september 2016. För ett par veckor sedan var vi som sagt en dagstur till ett soligt Sandhamn. En dråplig episod inträffade i september 2011 när en oljeledning gick läck på det råets sista tur. I slutet av september 2012 låg jag vid Lövskär, och både 2014 och 2015 låg jag en natt vid Ostholmen så sent som den 10-11 oktober om jag minns rätt.

Filmen från besöket 2014 kan du se här:

In this article