3272

NEW YORK – När du går in i FN:s högkvarter på östra Manhattan längs First Avenue går du ut ur USA. Området där FN-högkvarteret ligger är en egen jurisdiktion, internationell mark, och dess regler övertrumfar vissa av New Yorks lokala lagar.

FN-högkvarteret lyder visserligen under amerikanska lagar i andra hänseenden. Men känslan är ändå att du lämnar Amerika och kliver ut i världen, och lämnar ett bullrigt, stökigt New York City bakom dig.

Den känslan hade jag ofta när jag bevakade FN som korrespondent 2013 till 2016. Ofta i samband med att svenska ministrar var på besök för att delta i klimatmöten, förhandlingar om Syrienkriget eller inför att Sverige 2016 vann en plats i FN:s säkerhetsråd (Sverige satt i rådet 2017-2018).

I februari 2019 var jag där igen. ErikBergin.com kan här publicera en serie bilder inifrån FN-högkvarteret, från delar som inte är tillgängliga för allmänheten.

Här ligger Förenta Nationernas högkvarter:

Entrén som besökare och press möts av sedan de passerat säkerhetskontrollen – bemannad av FN:s egen säkerhetspersonal – är den här:

Entrén till FN. Foto: Erik Bergin
Den fint formgivna foajen. Foto: Erik Bergin
Porträtt på FN:s generalsekreterare pryder en vägg i den allmänna delen. Den senaste, Guterres, verkar inte ha kommit på plats. Foto: Erik Bergin
Dag Hammarskjold, en av FN:s första generalsekreterare. Foto: Erik Bergin

Den allmänna delen i FN-högkvarteret innehåller bland annat utställningar som visar resultatet av diverse FN-program runt om i världen. Här vimlar skolklasser omkring och tar selfies, medan en eller annan FN-delegat passerar på väg till eller från ett möte. Delegaterna har sin egen ingång och huserar mestadels i delar som allmänheten inte har tillgång till.

[contextly_sidebar id=”0lXz23vA3OTudssJlqBTyRoGyv3oVa5T”]

En bit in i FN-komplexet, bortom en spärr där det krävs passerkort, finns den så kallade East Lounge, med fin vy över East River och Queens på andra sidan vattnet. Det är ett pampigt möblerat, avlångt rum där det ibland hålls presskonferenser och där journalister och andra kan sitta och jobba eller föra lågmälda samtal.

The East Lounge. Foto: Erik Bergin
Ingången till the East Lounge. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
En bogserbåt passerar förbi precis utanför fönstren dragandes på en pråm. Foto: Erik Bergin

Högre upp och in i FN-byggnaderna finns en rad konferensrum, kontor som hanterar journalister (det så kallade MALU Office), kafeteria och så kallade ”stake-outs”, där pressfotografer och reportrar står och väntar på delegater när de kommer ut från ett nyhetsmässigt möte.

Sådana möten är särskilt vanliga i september varje år, under den dryga vecka då en ny generalförsamling inleder sitt arbete. Det är även då som de stora högnivåmötena hålls som avhandlar exempelvis klimatkrisen.

Skärmar upplyser om vilka förhandlingar och möten som pågår för tillfället. Foto: Erik Bergin
En så kallad stake-out. Foto: Erik Bergin
En korridor leder in i FN:s högkvarter till generalförsamlingens sal. Foto: Erik Bergin
På väg upp via rulltrappa. Foto: Erik Bergin
Pressmeddelanden kan hämtas här som berättar om diverse uttalanden och beslut som fattats av FN. Foto: Erik Bergin
FN-lunch i en av flera kafeterior i högkvarteret. Foto: Erik Bergin

Att arbeta som journalist i FN-högkvarteret är ofta stressigt, eftersom tidsskillnaden gör att stories måste skickas in snabbt. De här bilderna är från i och utanför generalförsamlingen under FN-veckan i september 2015.

Alla FN:s 193 medlemsländer är representerade i generalförsamlingen.

Jag bevakar Sveriges inträde i FN:s säkerhetsråd i slutet av juni 2016.
FN:s generalförsamling. Foto: Erik Bergin
Min utsikt över FN:s generalförsamling i september 2015. Foto: Erik Bergin
Sveriges statsminister Stefan Löfven pratar med Expressen efter sitt tal i generalförsamlingen 2015. Foto: Erik Bergin

En positiv bieffekt av att hänga runt i FN är den fina utsikten över East River. En lång passage utomhus löper längs FN-komplexets hela längd. Strax norr om själva byggnaderna öppnar sig en rosenträdgård, där det ibland också hålls presskonferenser. I februari är parken och den kaj-liknande passagen, som är byggd ovanpå motorvägen FDR Drive utmed östra Manhattan, mestadels öde.

Den klassiskt smala FN-skrapan, där generalsekreterarens och vice generalsekreterarens staber finns. Foto: Erik Bergin
Vy mot norr inifrån FN. Foto: Erik Bergin
Long Island City, Queens, sett från FN. Foto: Erik Bergin
Roosevelt Island med Queensboro Bridge. Foto: Erik Bergin
Söderut längs East River syns Williamsburg Bridge i diset. Foto: Erik Bergin

En hel del högt uppsatt FN-folk bor enligt uppgift i näraliggande Trump World Tower precis vid FN-högkvarteret på andra sidan First Avenue. Det är ett av flera Trump-skrapor i New York City, där den mest kända är Trump Tower vid Fifth Avenue, byggd på 1980-talet.

Trump World Tower. Foto: Erik Bergin
En stor satellitdisk sitter riktad mot öster inne på FN-området. Foto: Erik Bergin
Vy inifrån FN ut mot Manhattan och First Avenue bakom raden av flaggor. Foto: Erik Bergin
In this article