3558
3558

NEW YORK — Central Park ser ut som vanligt, Union Square bjuder inga överraskningar, Wholefoods vid East Houston Street ser ut som det alltid gjort.

Men under ett par dagars kringvandrande i min forna hemstad märker jag ändå att saker och ting förändras. En del till det bättre, somligt till det sämre. Annat har jag helt enkelt ingen åsikt om.

Här är dock ett projekt som dykt upp och som är så knäppt att det är roligt: en ny ö på pålar är på väg att byggas i Hudson River vid Pier 55 i höjd med 13:e gatan. Hantverkare var på gång och jobbade på bygget i fredags när jag passerade förbi och undrade vad i allsin dar alltihop ska bli.

Projektet heter Little Island och öppnar 2021. Den konstgjorda ön ute i floden nås från två landgångar från Hudson River Park och kommer att hysa små promenadstigar och picknick-hotspots.

Den här databilden visar hur det är tänkt att bli:

Foto: littleisland.org

littleisland.org finns en film som visar designprocessen av ön, som är uppbyggd av betongpålar som bankats ned i flodbotten. Projektet är hyfsat långt kommet, så här ser det ut i februari 2020:

 

Foto: Erik Bergin

En annan märklig konstruktion som jag rapporterat om tidigare här och som nu är klar är The Vessel, det vas-liknande utsiktstornet nere vid Hudson Yards som borde ge en strålande utsikt över New Jersey på andra sidan the Hudson. Jag vet inte själv, för det var kö och svinkallt i fredags när jag passerade förbi. Så godbiten med den gissningsvis utmanande klättringen uppför alla trappor till högsta våningen sparar jag till senare.

Men bygget är utan tvekan sevärt nedifrån också, på sitt sätt. Enligt vad jag har inhämtat så går meningarna om skapelsen isär bland New York-borna.

Du kommer enklast till the Vessel genom att följa Highline, den upphöjda parken från Meatpacking och norrut till Hudson Yards.


Mindre bra är att vårt gamla brunchhak Cornelia Street Café på, just det, Cornelia Street på sydvästra Manhattan har bommat igen. Det var en fin oas som bjöd utmärkta drinkar och Ägg Benedict och som vi brukade promenera till soliga vårhelger från lägenheten på östsidan. Jag recenserade Cornelia Street Café för sex år sedan, i augusti 2014. Nu är lokalen tom och söker ny hyresgäst.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

På samma gata, i korsningen Bleecker och Cornelia, finns dock en utmärkt mexikan, Tacombi, kvar. Tacombi recenserade vi i New York-podden 2018, som du kan lyssna på här.


Ett annat miserabelt faktum är att mitt favorit-burgerhak Black Iron Burger på E5th Street i East Village har varit stängt för renovering sedan hösten 2019. Vi får hoppas att den öppnar snart.


Till sist en höjdare som du inte bör missa om du är i stan och blir fikasugen i kvarteren runt Meatpacking och West Village. Starbucks Reserve Roastery har visserligen varit öppet i över ett år nu, men det är i vilket fall en njutning med mycket fin inredning, bakverk och all sorts kaffe och varm choklad.

Den stora lokalen innehåller eget kafferosteri och det finns toaletter i källaren. Så här ser det ut:

Foto: Erik Bergin

In this article