843
843

Resor mellan Europa och USA stoppas i 30 dagar av president Trump i ett försök att hantera en snabbt växande kris kring coronaviruset som slår hårt mot USA:s ekonomi, samhälle och sjukvårdssystem.

NEW YORK — Med start fredag stoppas resor mellan Europa och USA i 30 dagar för att ge amerikanska hälsomyndigheter en chans att få grepp om coronaviruset.

Antalet bekräftade smittade fall i USA var över 1200 på onsdagskvällen och fortsätter öka i snabb takt. Stora brister har framkommit kring hur spridningen av viruset hanterades i februari när de första tecknen på en inhemsk amerikansk smitta dök upp i bland annat delstaten Washington i nordvästra USA.

Resestoppet till USA gäller inte Storbritannien, sa Trump, och amerikanska myndigheter ska övervaka situationen löpande för att avgöra om det kan hävas inom de 30 dagarna.

I ett tv-sänt tal från Vita huset vid 3-tiden svensk tid sa Trump också att USA:s regering beordrar federala myndigheter och försäkringsbolag att bistå med ekonomisk kompensation till amerikaner som tvingas sitta i karantän och som därmed går miste om inkomst och drabbas av andra ekonomiska effekter.

Presidenten lade en stor del av skulden för USA:s växande problem med coronaviruset på Europa, som han menar inte agerat tillräckligt kraftfullt för att förhindra spridningen.

Onsdagens tal markerar en omsvängning av Trump, som de senaste veckorna försökt prata ned risken för coronaviruset, i skarp kontrast med varningarna från USA:s hälsomyndigheter och presidentens egna experter.

Talet levererades ungefär samtidigt som beskedet kom att den amerikanska basketligan NBA ställer in resten av säsongen 2020-2021 sedan en spelare testats positivt.

Dagen före bekräftades bland annat att skådespelaren Tom Hanks och hans fru Rita Wilson testats positiva för coronaviruset.

Tidigare under veckan har en rad stora evenemang som innebär massiva folksamlingar ställts in, inklusive St Patricks Day-firanden, internationella konferenser och valkampanjmöten.

Prognoserna för hur hårt drabbat USA kan bli av virusepidemin varierar kraftigt mellan olika experter, delvis för att ingen komplett bild existerar kring hur omfattande spridningen är just nu.

Under februari och början av mars rådde stor brist på testutrustning hos amerikanska sjukhus och sjukmottagningar för att kunna kontrollera om personer var smittade. Över en miljon testkit har skickats ut sedan dess, men fortsatta problem existerar med brist på analyskapacitet, karantänmöjligheter och andra logistiska utmaningar, enligt nyhetsrapportering den här veckan.

Enligt New York Times stoppade federala myndigheter forskare i delstaten Washington – en av de hårdast drabbade i USA – från att utföra tidiga tester i februari.

Vita Huset beordrade även att högnivåmöten om coronaviruset skulle hemligstämplas, med effekten att vissa hälsoexperter i regeringen som saknade nödvändig säkerhetsackreditering hindrades från att delta, enligt nyhetsbyrån Reuters.

I New York har börserna fallit runt 20 procent på en vecka sedan coronakrisen eskalerat, parallellt med att Världshälsoorganisationen WHO på onsdagen deklarerade att smittan är en global pandemi.

Värst drabbade i USA är delstaterna Washington, med storstaden Seattle i nordväst, Kalifornien runt San Francisco samt småstaden New Rochelle i delstaten New York strax norr om New York City. Men nya fall identifieras löpande över nästan hela landet. Sent på onsdagen fanns virussmittan i över 40 av USA:s 50 delstater. Minst 37 dödsfall har konstaterats.

Många av fallen har ingen synbarlig koppling till andra kända smittade individer, som exempelvis personer som återkommit från Italien, vilket indikerar att viruset nu sprids fritt, enligt de amerikanska hälsomyndigheterna.

In this article