1230
1230

New York-börsen planerar för att tvingas stänga sitt världsberömda handlargolv på södra Manhattan för att hindra virusspridning. Handeln ska drivas med ett elektroniskt backup-system som aldrig testats i skarpt läge, enligt Wall Street Journal.

NEW YORK Coronaviruset och president Trumps tal till nationen om hur USA försöker hantera smittan fick New York-börsen att återigen rasa på torsdagen.

Och nu förbereder börsen att sätta i verket en nödplan för att hindra att viruset påverkar marknaden som aldrig testats i sin nuvarande form. Den inbegriper att helt stänga den ikoniska golvhandeln i börshuset på södra Manhattan, en av få sådana marknadsplatser som ännu existerar i världen.

Långt ifrån alla aktieaffärer på New York-börsen, New York Stock Exchange (NYSE), görs visserligen av mäklarna i deras olikfärgade kavajer längre. En stor del av handeln sköts av elektroniska handelssystem. Men särskilt vid börsintroduktioner är handlarna involverade och verkställande direktörer och andra potentater står rutinmässigt på en balkong över börsgolvet och applåderar när den ilskna klockan ringer som markerar start och slut på handelsdagen.

Under superstormen Sandy 2012 stängde handeln visserligen. Men ett stopp som det som nu planeras har aldrig tidigare gjorts, skriver Wall Street Journal.

Vissa oroar sig för att de elektroniska handelssystemet aldrig testats för att helt sköta börshandeln, vilket skulle kunna ge störningar på en redan skakig marknad.

En råvaruhandel i Chicago som också har golvhandeln kvar har redan stängts av coronaviruset, rapporterar tidningen.

En handelsdesk ovanifrån.
Reportrar gör intervjuer på börsgolvet inför Twitters börsnotering.
In this article