2296
2296

Minnesplatsen över de flera tusen som dog i terrorattacken den 11 september 2001 är vad man med ett engelskt uttryck skulle kunna kalla ”a sobering experience”. På platsen för de två tornen finns idag två pooler, fyrkantiga endsänkningar i mörk granit där vatten faller stilla längs kanterna ned i en försänkning i mitten. Runt om kanterna står alla namnen inristade i stenen.

Inträdet är gratis, men du uppmanas att skänka mellan 5 och 10 dollar till driften av anläggningen. Runt de två poolerna finns en park, och vid sidan av den höjer sig det ensamma jättetorn som har ersatt de två raserade.

Platsen var ännu hösten 2013 inte färdigbyggd – i själva verket är hela området utanför själva minnesplatsen en enda stor byggarbetsplats. Entrén till minnesplatsen är också provisorisk. Det drar ned helhetsintrycket något. En god idé är också att om möjligt besöka platsen en vardag, då man kan misstänka att det är något färre besökare på plats. Köerna kan annars bli långa, och inkluderar genomsökning av väskor ungefär som på en flygplats.

Du hittar entrén vid Liberty Street vid områdets södra gräns.

Till New York-guiden


Visa New York på en större karta

Den ena av de två poolerna som markerar platsen för tvillingtornen.
Den ena av de två poolerna som markerar platsen för tvillingtornen.
Den nya jätteskrapan som ersatt de raserade tornen.
Den nya jätteskrapan som ersatt de raserade tornen.
In this article