65838

Bland det närmast oändliga antalet barer i East Village måste man nämna Cienfuegos (karta), belägen i korsningen 6:e gatan och Aveny A. Baren finns en trappa upp, en trappa som döljs bakom ett mörkt draperi, och är inhyst i en avlång, märklig lokal med grönvita väggar och tak och en bisarr gallergrind som avgränsar själva barlokalen från trapphuset. Borden är inte särskilt många och det blir lätt trångt.

Men det kan man överse med om man betänker kvaliteten på drinkarna. De är genomgående starka utan att smaka direkt sprit och har en utpräglad latinamerikansk stil, oftast baserade på rom. En grupp på exempelvis fyra besökare gör klokt i att inleda med en ”punch bowl”, en hel pyts (som finns i olika storlekar) med drink som kommer in med en slev så att folk kan hinka upp drinkar efter takt, tycke och smak.

Det finns ett kök också, som offererar gott tilltugg för den som ramlar in på Cienfuegos med tom mage. Här finns menyn. En drink kostar 14 dollar, vilket med tanke på hur välgjorda de är får anses vara ett hyfsat pris.

Mer läsning om stället finns hos New York Magazine.

Cienfuegos är inte direkt en ”speak easy” även om entrén är halv om halvt dold från gatan. Enligt uppgift inledde stället dock sin existens gömd bakom ett kubanskt smörgåshak, där de som skulle till baren fick passera igenom, men den lösningen bar sig uppenbarligen inte.

Till New York-guiden

In this article