925
925

VECKANS ANALYS 3 APRIL 2020 — I februari förnekade Trump att coronaviruset var ett problem och hävdade att Demokraterna använde det för att sänka hans presidentskap. Sedan jämförde presidenten med den årliga influensan. Därefter var viruset visserligen ett problem, men som skulle gå över snabbt. Lagom till påsk, spådde Trump.

Först därefter, mot slutet av mars, verkade presidenten inse vidden av virusspridningen.

President Trump har gått igenom hela katalogen av förhållningssätt gentemot coronaviruset under loppet av ett par månader.

Samtidigt är han just nu mera populär och har starkare stöd än någon gång tidigare under hans dryga tre år vid makten. Med start i mitten av mars har Trumps ”job approval” börjat klättra kraftigt.

Den här grafen kommer från kändisstatistikern Nate Silvers sajt Five Thirty Eight och visar Trumps popularitetssiffror i genomsnitt nu och i januari, då presidenten hade betydligt sämre stöd än nu:

Källa: FiveThirtyEight

Vad beror det ökade stödet på?

Jag har gjort den här analysen;

1. Trump har satt sitt ansikte på krisen

Politiska ledare tenderar att stärka sitt stöd hos befolkningen i tider av kris och ofärd. På det sättet skiljer sig inte Trump från Stefan Löfven eller Angela Merkel, som också erfar ett starkare stöd nu än tidigare.

Men Trump skiljer sig på ett par sätt. Dels har han under loppet av några veckor gått från förnekelse av ett globalt problem till att sätta sitt ansikte på USA:s krisrespons. Runt mitten av mars kom Trumps stora omsvängning om coronaviruset, där han verkade överge den skämtsamma tonen och försöken att skylla viruset på någon annan till att faktiskt försöka göra något åt det.

Många amerikaner minns förstås Trumps coronaskämt och jämförelser med hur många dödsfall influensan orsakar. Men de ser nu också en ledare som faktiskt ser ut att försöka manövrera USA ut ur ett synnerligen prekärt läge. Trump må göra det på sitt eget sätt, men han gör det ändå.

President Trump talar på väljarmöte i Phoenix, Arizona, i februari 2020. Foto: Gage Skidmore/Flickr

Och dels hade Trumps tidiga schabbel i coronafrågan enbart effekten att den stärkte honom i hans mest lojala väljarbas, med väljare som ofta ändå inte tar särskilt allvarligt på vetenskapliga rön och expertutlåtanden.

När Trump nu har börjat ta viruset på mera allvar och lyssna på sina experter så kunde man tro att kärnväljarna skulle hota med att överge honom. Men det verkar ännu inte ha skett.

Istället är min analys av Trumps metamorfos att han stärkte stödet hos kärnväljarna i början med sina coronaskämt, och sedan behöll det stödet när han blev mera seriös i sin virusbekämpning eftersom kärnväljarna då, med viss rätt, kunde hävda att presidentens kritiker haft fel om Trump och bara var ute för att sänka honom. Dessutom har presidenten vunnit en del oberoende väljare som anser att han nu helt enkelt gör ett hyfsat jobb.

Min analys är att det är den effekten vi ser nu i de stigande siffrorna.

2. Kan Trump behålla stödet?

Det kommer att bli värre i USA innan det blir bättre. Särskilt New York är illa ute, där förväntas behovet av vårdplatser om bara en vecka eller två vida överstiga utbudet i delstaten. USA:s ekonomi är på väg mot recession och hela 2020 riskerar att bli ett förlorat år.

Tre exempel på negativa push-notiser om USA:s ekonomi under torsdagen.

För en president som gjort sig beroende av en stark ekonomi och stigande börser inför valet i november är det förstås ett problem. Om USA sitter med 8, 12 eller 15 procents arbetslöshet i november så gäller inga odds längre om vem som vinner valet: Trump eller, som det ser ut, Joe Biden. 50-50.

Men det finns ett par förmildrande omständigheter för Trump. En av dem har vi redan nämnt: USA tenderar att ställa upp bakom sin president i tider av nationell kris, även om det finns undantag (som Jimmy Carter).

Dessutom har Trump brett stöd av båda partier i kongressen när politikerna där nu röstar igenom krispaket på krispaket för att mota den ekonomiska nedgången. Alla, både republikaner och demokrater, är alltså investerade i den ekonomiska återhämtningen och ingen kan skylla recessionen eller, för den delen, själva viruset på någon annan.

Trump och flera andra makthavare kan visserligen beskyllas för att ha insett vidden av problemet för sent, men de fadäserna är över ett halvår gamla vid valet i november och svåra att göra en politisk poäng av.

Ytterligare en faktor gynnar av allt att döma Trump just nu: den att Demokraternas två kvarvarande kandidater, Bide och Bernie Sanders, har mycket svårt att synas och höras. Primärvalsäsongen ligger i spillror, Demokraternas konvent har just skjutits upp från juli till augusti och inga väljarmöten är i sikte de närmaste veckorna eller månaderna.

Under tiden kan presidenten cementera sin position på det sätt han helst gör det: för egen maskin stående framför tv-kamerorna vid de dagliga presskonferenserna.

3. Så vinner Trump valet?

Allt annat lika, som det brukar heta (en meningslös fras egentligen eftersom ingenting är sig likt jämfört med för tre-fyra veckor sedan), så bedömer jag att Trump just nu är bättre positionerad än på flera månader att vinna fyra år till i Vita huset.

Men det resonemanget bygger på antagandet att det vore val idag. Valet är i själva verket sju månader bort.

En annan sorts mätningar visat att slaget inte är avgjort: i en man-mot-man-mätning mellan Biden och Trump så leder Biden med i snitt 6 procentenheter, enligt Real Clear Politics sammanställning.

Källa: Real Clear Politics

De mätningarna behöver inte betyda någonting – Clinton ledde över Trump 2016 – men de visar å andra sidan vad flera presidenter och presidentkandidater fått erfara redan när det gäller amerikansk politik: en seger går aldrig att räkna hem på förhand.

Den mätningen visar också på en annan omständighet kring Trump. Nämligen den att även om han just nu är mer populär än kanske någonsin sedan valet, med siffror som närmar sig 50 procent, så får han svårt att komma så mycket högre. Inget coronavirus kan ändra det faktum att Demokraterna är bergfast emot Trump. Det är bara tre månader sedan som partiet försökte avsätta honom i en historisk riksrätt. De väljare Trump har att jobba med är republikanska (grovt 2 av 5) och oberoende (1 av 5, en aning förenklat).

Så ingenting är avgjort förrän valet är över den 4 november.

— Erik Bergin 3 april 2020

In this article