665
665

VECKANS ANALYS 2 OKTOBER 2020 — Det dröjde till september, drygt två månader före valet, innan jag började bli orolig på riktigt. Nu, i början av oktober, har jag känna att detta kan sluta riktigt illa.

USA:s demokrati är under attack. Och den som attackerar är landets president.

Vi tar det från början: Trump har i månader twittrat och pratat om, senast i tv-debatten i tisdags, att poströstning innebär valfusk. Varför? Av allt att döma för att demokrater väntas poströsta i mycket större utsträckning än republikaner i det här valet (en trend som har synts även tidigare).

Ett av många Trump- tweets om poströstningen (mail-in voting):

Han har också vägrat deklarera att han accepterar vilket valresultat som helst, även ett där han själv inte är vinnare.

Läs den meningen igen: Trump vägrar deklarera att han accepterar vilket valresultat som helst, även ett där han själv inte är vinnare.

Är det Vitryssland/Belarus vi talar om? Eller är det USA?

Varför är hans attack på poströstning så allvarlig? (Vill du veta mer om saken och vilka bevis som inte finns för att poströstning innebär valfusk, läs min guide här i SvD där jag granskat saken.)

Skälet är coronapandemin, som gör att USA:s 50 delstater, eller i varje fall många av dem, nu i rask takt försöker bygga ut och förbättra systemet för poströstning, så att folk ska slippa stå i långa köer och trånga vallokaler. USA är ju som bekant långt ifrån att vara igenom pandemin.

Trump, dock, tar lätt på pandemin, vilket därmed även många av hans väljare gör. Därav prognosen att poströsterna till stor del kommer att tillfalla Joe Biden.

Snabbspolning fram till valdagen, den 3 november. I vanliga fall finns ett valresultat på morgonen efter valet. Det går inte att räkna med den här gången. Istället kan de extra poströsterna komma att ta flera dygn, kanske veckor, att räkna. Ingen vet.

Men eftersom Trump lagt grunden för att döma ut poströsterna som valfiffel så befarar särskilt demokrater men även valexperter och statsvetare nu att presidenten kan komma att utropa seger innan rösträkningen är klar — och sedan baxa in poströsterna i en domstolsprocess för att låta högsta domstolen, Supreme Court, avgöra saken.

Känns det bekant? Japp, det var precis vad som hände i Florida 2000, när Supreme Court till slut, en månad efter valet, stoppade rösträkningen.

Skillnaden då var dock att presidentkandidaterna i det fallet, George W Bush och Al Gore, i stort sett höll sig på läktaren och inte lade sig i processen.

Det tror ingen att Trump kommer att göra.

Med alla extra poströster tagna i beaktande är ett scenario att Trump ser ut att leda rejält på valnatten den 3 november. Men att Joe Biden, vartefter poströsterna räknas, kommer ikapp. Om han går om och vinner vet förstås ingen. Men den högst relevanta frågan är om Trump är beredd att vänta och se.

Så vad händer om:

1) Trump leder på morgonen den 4 november.

2) Han twittrar ut att han har segrat.

3) Vita Huset beordrar justitiedepartementet (där justitieminister Bill Barr uttryckt liknande skepsis mot poströstning) drar igång en utredning och rösträkningen baxas in i domstolarna.

Det är förstås ingen händelse att presidenten är mån om att få sin nya Supreme Court-domare, Amy Coney Barrett, insvuren före valet. Republikaner i senaten jobbar just nu övertid för att få henne på plats lagom till valet. Hur hon ställer sig till ett eventuellt beslut om poströstning vet förstås ingen — det går knappast att säga på förhand att en konservativ domstol automatiskt skulle besluta stoppa en rösträkning enbart för att presidenten är konservativ.

Men det är fullt tänkbart.

Om en stor mängd legitima poströster kastas bort enbart för att presidenten utan grund framfört konspirationen att de är falska så är frågan hur mycket som egentligen återstår av den amerikanska demokratin.

Där är vi inte ännu. Demokrater, jurister och både federala och delstatliga institutioner kommer att sätta hårt mot hårt i ett sådant läge.

Men att presidenten riggar för en sådan situation — helt öppet dessutom — är extraordinärt. Det har aldrig hänt något liknande, i varje fall inte under modern tid.

Så håll ögonen öppna på vad som händer kommande veckor. Det amerikanska valet den 3 november kan bli mer spännande än många skulle önska.

In this article