657
657

VECKANS ANALYS 9 OKTOBER 2020 — Med mindre än en månad till valet ligger president Trump under i mätningarna. Vad värre är för honom, kurvorna rör sig åt fel håll för honom.

I veckan kom nya siffror som visar att Joe Biden verkar dra ifrån i den kanske viktigaste delstaten av alla, i det här valet såväl som 2016, Pennsylvania. Sedan den 25 september har Biden ökat från i snitt 48,8 procent i stöd till 50,6 i onsdags, enligt Real Clear Politics genomsnitt av flera mätningar. Även i Florida ökar Biden, enligt Real Clear Politics.

I de nationella mätningarna – som i och för sig har väldigt begränsat värde – leder Biden med nära 10 procentenheter, enligt FiveThirtyEight.

Så då blir frågan: hur agerar presidenten för att vända tappet i opinionen?

Min analys: han gör det inte överhuvudtaget.

Donald Trump inledde sin valkampanj sommaren 2015, när han ställde upp i presidentvalet. Den pågår fortfarande. Mycket av hans politik som president – lägre skatter, upprivna regleringar, satsning på försvaret – är ordinär konservativ politik som vi sett förr. Men muren mot Mexiko sticker ut, liksom exempelvis försöken att stoppa muslimer från att resa in i USA. De reformerna var aldrig tänkta att bredda stödet från andra än Trumps mest lojala väljare.

Samma sak är det med det mesta som Trump sagt och twittrat de senaste fyra åren: alltsammans appellerar framför allt till hans kärnväljare, ingen annan.

Fram till ett knappt år sedan var hans starkaste kort inför valet 2020 USA:s starka ekonomi. Trump får fortfarande höga betyg för ekonomin, trots att den numera är skjuten i spillror av coronapandemin. Men allt mindre tyder på att den räcker för att övertyga osäkra väljare och högerdemokrater att rösta på honom den 3 november.

Corona har diametralt kastat upp valkampanjen i år i luften. Det Trump borde ha gjort i det läget hade varit att ändra sin kommunikation. Inte minst sedan han själv insjuknade i covid-19 och behandlades på Walter Reed-sjukhuset förra helgen.

Vad han borde ha sagt hade varit något i stil med, ”Well, jag kan själv nu meddela att det här är en seriös hälsofara som vi måste ta på allvar. Gå och rösta den 3 november, men se till att ni gör det på ett säkert sätt”.

Istället har han i veckan fortsatt spela ned hotet från pandemin.

torsdagen meddelades det att nästa debatt mellan Trump och Biden den 15 oktober arrangeras via video. Vad han borde ha sagt då hade varit: ”Bra idé, vi måste göra det bästa av denna allvarliga situation. Det är bra att amerikanerna får se vad de har att välja på”.

Istället reagerade han instinktivt i en intervju med Fox News att videoformatet var ”oacceptabelt” och att han inte tänker delta.

Och så vidare.

Ingenting tyder på att Trumps kärnväljare är beredda att överge honom. Under hösten har Trumps ”job approval” stärkts bland republikaner, enligt Gallup, även om mätningarna ännu inte inkluderar Trumps tiden för egen coronasmitta.

Genom att agera mera ansvarsfullt nu, med mindre än en månad kvar till valet, hade han kunnat addera viktiga väljare ur den grupp som röstade på honom för fyra år sedan, men som nu är på väg bort.

Men det har han inte gjort. Istället verkar presidenten lita på att hans ogrundade påstående att de många extra poströsterna i årets val är valfusk ska räcka för honom att dribbla bort ett valresultat där han själv alltmer ser ut som en förlorare.

Det är en unik och för USA:s demokrati oroande strategi av en sittande president inför ett val.

Vad tycker du om analysen? Mejla mig!

[contact-form-7 id=”34540″ title=”Tyck till! Veckans analys”]

In this article