1282
1282

VECKANS ANALYS — I onsdags beslutade Facebooks granskningsnämnd att Donald J Trump ska vara fortsatt avstängd från det sociala nätverket.

Det remarkabla i det beslutet är inte att det togs, med motiveringen att det finns risk för nya våldsamheter om Trump släpps lös. Utan att ledande republikaner – som Kevin McCarthy i representanthuset – omedelbart angrep Facebook för att försöka tysta konservativa röster och agera politisk aktör åt Demokraterna.

Detta trots att 1) Facebook i åratal obehindrat låtit allehanda överdrifter, lögner och konspirationsteorier – inklusive Trumps – florera fritt, och 2) att Trump bara får några månader sedan marknadsfört lögnen att han fick sin valseger i november stulen, vilket 3) ledde till den blodiga stormningen av kongressen den 6 januari, som den dåvarande president Trump uppviglade till och 4) ställdes inför riksrätt för.

[contextly_sidebar id=”Eel0JhHNrLXGG8vmJMCFcUl5qGyyd2n4″]

Allt detta är nu dock glömt, att döma av dessa ledande republikaner. Trump behåller greppet om ”sitt” parti. Ett angrepp på Trump är ett angrepp på Republikanerna. Att fortsätta sprida Trumps lögner om valet har blivit ett sorts lojalitetstest inom partiet, konstaterar Washington Post.

De få som opponerat sig mot Trump lever farligt inför nästa val, kongressvalet i november nästa år, eftersom Trump går till attack mot dem och lägger sitt stöd bakom vilken utmanare som helst som han kan få tag på.

En av dessa som råkat illa ut är Liz Cheney, vars öde jag har analyserade i SvD den 6 maj. Cheney sitter i representanthuset som representant för ett distrikt i Wyoming. Hon är dotter till George W Bushs vicepresident Dick Cheney, och hade tills nyligen vad som kunde betraktas som en mycket stabil ställning inom partiet, med stabil konservativ bas.

Analysen i SvD.

Men det var innan hon – ihop med nio andra republikaner i ”huset” – röstade för riksrätt nummer två mot Trump i början av året. Anledningen var att hon inte kunde acceptera Trumps osanningar om valet och hans uppvigling till våld och attack på USA:s demokrati.

Omedelbart fick hon partiledningens Trump-lojalister och en stor del av partikollegorna emot sig. De röstade i februari för att flytta bort henne från positionen som representanthusets tredje mäktigaste republikan. Hon överlevde den omröstningen, men efter förnyade attacker från expresident Trump nere i Florida växte motståndet.

Cheney ser nu ut att till slut röstas bort från sin ledande position inom partiet och löper stor risk att förlora sitt omval i november 2022. Allt för att hon vägrade gå med på en lögn.

Men Cheney är bara ett av flera liknande exempel på vad som pågår nu inom Republikanerna, främst inför 2022 och därefter sannolikt inför presidentvalet 2024.

Den republikan som går emot Trump går emot partiet. Och kan därmed inte räkna med något stöd.

Liz och Dick Cheney. Foto: Gerald R. Ford/Flickr

Strategin att ersätta Trump-motståndare – upplevda eller verkliga – med Trump-lojala kandidater får vissa demokrater att jubla inför kongressvalet. Anledningen är att de chansar på att Republikanerna överskattar Trumps dragningskraft – det finns trots allt republikaner som inte tror på ”The Big Lie”, som den kallas, om omfattade valfusk och stulen valseger.

Demokraterna skulle därmed ha chans att – tack vare Trump – behålla sin majoritet i kongressen, går resonemanget, som partiet annars riskerar att förlora om cirka 18 månader.

[contextly_sidebar id=”cGxcCxBqZDYO1ifhumOnjZ1CeljcAt1V”]

Så kan det mycket väl bli. Men min analys är att Trump och hans väljare inte bör underskattas. I valet 2020 syntes ett stort uppsving i valdeltagandet inom båda partier, och bland oberoende, där Demokraterna till sist avgick med segern. Men att det scenariot upprepas i det så kallade mellanårsvalet 2022 är långt ifrån säkert. Valdeltagandet i kongressval när det inte samtidigt är presidentval har alltid längre valdeltagande.

Och ska Demokraterna kunna matcha Trump-kandidaterna så måste de få fram kandidater i alla dessa kongressval – hela representanthuset och en tredjedel av senaten – som är tillräckligt konservativa för att locka de republikaner som inte vill stödja en Trump-lojalist men som heller inte vill ha en liberal politik.

Det är en svår balansgång att gå för vilket parti som helst.

Det är för långt kvar till november 2022 för en mera detaljerad analys. Men min förutsägelse, som läget ser ut nu, är att Demokraterna löper stor risk att förlora representanthuset 2022. Kanske även senaten. Och att det sker med hjälp av ett stort engagemang hos Trump-supportrar i kritiska delstater, där en demokrat (såväl som en Trump-kritisk republikan) har minimal chans att konkurrera.

Hur fallet Cheney avlöper kan blir en bra vägvisare.

Nästa fråga är vad det i så fall innebär för Republikanerna, som i rask takt cementerar sin status som personkult runt Trump.

Men det får bli en annan veckoanalys.

Vad tycker du om analysen? Hör av dig

[contact-form-7 id=”34540″ title=”Tyck till! Veckans analys”]

In this article