2850 0

KRKA/PLITVICE, KROATIEN — Två kroatiska nationalparker, Krka och Plitvice, är väl värda ett besök. De skiljer sig åt vad gäller storlek och sceneri, men har ett gemensamt:

Vatten.

Krka nationalpark, Kroatien. Foto: Erik Bergin

Det porlar överallt i skogen. Vi går på spångar av trä som vindlar sig genom lövverket och överallt forsar och porlar det. Ibland under träbryggan, ibland bredvid. Landskapet verkar överflödat av vatten, vilket visar sig ligga nära sanningen — här fanns en gång en av världens första vattenkraftstationer, invigd i slutet av 1800-talet. En turbin ligger kvar och rostar.

Den gamla vattenturbinen i Krka. Foto: Erik Bergin

Vi är i Krka nationalpark, runt en timmes körning norr om Split i Kroatien. Parken sträcker sig utmed floden Krka, som vindlar genom grönskande lövträd. Floden passerar här ett antal vattenfall som skapar spännande scener.

ANNONSDet finns en rad vandringsleder för den som har tid, men om du bara har ett par timmar till övers så hinner du ändå med den mest slående sevärdheten: en enorm utomhuspool som kantas, och fylls på, av ett vattenfall längs ena långändan.

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Det är på sätt och vis som en scen ur paradiset, med lallande lyckliga människor som badar halvnakna i solsken i en lustgård. Strax bredvid, dock, härskar kommersen med stånd som säjer souvenirer, grekisk sallad i plastskålar och snabbmat. En bit bort finns en avloppsbrunn som doftar skumt.

Krka. Foto: Erik Bergin

Men Krka är trots allt en fenomenal naturupplevelse. Och ändå bleknar den jämförd med en annan av Kroatiens parker, ett par timmars körning norrut:

Plitvice.

Spångar leder besökarna runt i den fantastiskt vackra Plitvice nationalpark. Foto: Erik Bergin

Plitvice är utan tvekan en av de finaste nationalparker jag besökt, och den listan inkluderar ändå flera parker i USA där de är mästare på att just göra naturupplevelser tillgängliga.

Denna kroatiska park består av en rad sjöar som är arrangerade i följ och med höjdskillnad mellan dem så att det uppstår forsar och fall.

VIDEO Plitvice, Kroatien

Det är en rolig sysselsättning att försöka fundera ut hur det mycket intrikata vattensystemet fungerar: till höger har du en liten damm och till vänster en annan, fast någon meter högre upp. Vattnet forsar mellan dem, men tar oändliga omvägar och skapar små forsar åt alla olika håll så att flödet ibland nästan verkar rinna uppåt.

Foto: Erik Bergin
Ett av många vattenfall i Plitvice nationalpark. Foto: Erik Bergin
Plitvice nationalpark. Foto: Erik Bergin

Parken är enorm. Den som vill kan enkelt tillbringa flera dygn ute i vildmarken inom parkens gränser. Men den går i allt väsentligt även att klara av på bättre delen av en dag. De centrala delarna består av två samlingar sjöar och dammar, en övre och en nedre.

Av en lokalinvånare får vi tipset att starta tidigt på morgonen med den nedre delen, via en slinga som heter C. Den startar med en kort busstransport varefter vi går längs en bergsvägg någon kilometer.

Träspångar leder besökare runt i Plitvice nationalpark, Kroatien. Foto: Erik Bergin
Fors i Plitvice. Foto: Erik Bergin

Sedan inleds en klättring nedför en bergssida ned till vattnet. Man har fantastisk utsikt över dalgången i vilken sjöarna ringlar sig fram. Vandringen går längs träspångar och stigar längs sjöarnas sidor, passerar vattenfall, forsar och lummig grönska som ibland verkar hämtad från en annan, avlägsen värld. ”Det här vore en bra filmkuliss”, kommer vi på oss själva med att tycka.

Ett av Plitvices vattenfall, ihopfogat av två separata foton. Foto: Erik Bergin

Den första rutten runt det nedre sjösystemet avslutas med en stillsam tripp med eldriven flodbåt, varefter vi ger oss i kast med vandringen runt de övre sjöarna i systemet.

Om man startar vid 8-tiden och håller gott tempo är hela rundan avklarad strax efter lunch.

Badning är inte tillåten i Plitvice, till skillnad från i Krka. Så istället för att släpa runt på badbrallor – se till att ta med kameran.

Det är ingen brist på motiv:

Gångstigar leder ned i en sänka. I botten finns en öppning som leder ut strax ovanför en av sjöarna i Plitvice nationalpark. Foto: Erik Bergin
Karta: google Maps
Plitvice nationalpark. Foto: Erik Bergin
Vy från bergssidan ned i dalen med en av sjöarna i nationalparken Plitvice. Foto: Erik Bergin
Plitvice. Foto: Erik Bergin
Plitvice. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Plitvice. Foto: Erik Bergin
Plitvice. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Eldrivna båtar skeppar passagerare genom parken. Foto: Erik Bergin
Vattnen strömmar under spången. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Plitvice nationalpark. Foto: Erik Bergin

ATT TÄNKA PÅ:

• Kroatiens nationalparker är utomordentligt välhållna, bra skyltade och tillgängliga. I flera av det finns boende inom parkområdet, och i alla händelser finns gott om rum att hyra strax utanför.

• Det är läge att vara ute i god tid om ditt besök inträffar under högsäsong. Och räkna inte med att få vandra ensam i dessa naturens delikatessbutiker, det är alltid mycket folk i rörelse i parkerna.

• Bästa tipset är att inleda ditt besök tidigt på morgonen. Eftersom vägarna inne i parkerna ofta är enkelriktade innebär det att du kan få vänta ett bra tag på bussen som tar dig åter till startpunkten. Vägarna är så smala att bussar inte kan mötas = alla fordon måste köra åt samma håll samtidigt och sedan vända.

In this article